Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Dwusmakowe gwiaździste pączki

2.0
(4)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto:
masło 50 gram
mleko 2/3 szklanki
mąka tortowa ok. 2,5 szklanki
sól 1 szczypta
cukier 1/2 szklanki
cytryna 1/2 sztuki
żółtko jajek 3 sztuki
kakao 1 czubata łyżeczka
wiórki kokosowe 1/2 szklanki
Krem:
masło 50 gram
cukier 3 łyżki
kakao 2 łyżki
woda 3 łyżki
DODATKOWO:
drożdże świeże 30 gram
ocet 1 łyżka
twaróg 1 (mielony)

Przepis i sposób przygotowania na: Dwusmakowe gwiaździste pączki

Kroki postępowania

1
Ciasto: Masło rozpuścić i przestudzić.
Krok 1 - Dwusmakowe gwiaździste pączki foto
2
Mleko podgrzać tak, żeby było bardzo ciepłe, ale nie gorące. Do mleka dodać łyżeczkę cukru i pokruszone drożdże. Wymieszać dokładnie, żeby drożdże się rozpuściły. Odstawić na kilka minut.
Krok 2 - Dwusmakowe gwiaździste pączki foto
3
1,5 szklanki mąki przesypać do miski. Dodać do niej sól, cukier i skórkę startą z cytryny. Dokładnie wymieszać.
Krok 3 - Dwusmakowe gwiaździste pączki foto
4
Do sypkich składników dodać żółtka, ocet, rozczyn drożdżowy, roztopione masło i sok wyciśnięty z cytryny.
Krok 4 - Dwusmakowe gwiaździste pączki foto
5
Wymieszać. Ciasto podzielić na 2 części w proporcjach 2/3 i 1/3. Do mniejszej części ciasta dodać kakao i ok. pół szklanki mąki.
Krok 5 - Dwusmakowe gwiaździste pączki foto
6
Zagnieść gładkie ciasto, przykryć czystą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Krok 6 - Dwusmakowe gwiaździste pączki foto
7
Do większej części ciasta dodać wiórki kokosowe i ok. pół szklanki mąki.
Krok 7 - Dwusmakowe gwiaździste pączki foto
8
Wymieszać, zagnieść gładkie ciasto i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Krok 8 - Dwusmakowe gwiaździste pączki foto
9
Jak oba ciasta podwoją swoją objętość, rozwałkować je na grubość ok. pół cm (każde osobno).
Krok 9 - Dwusmakowe gwiaździste pączki foto
10
Z każdego ciasta wyciąć gwiazdki. Resztki ciasta ponownie zagniatać, rozwałkować i wycinać gwiazdki.
Krok 10 - Dwusmakowe gwiaździste pączki foto
11
Jasnych gwiazdek powinno być dwa razy więcej niż ciemnych.
Krok 11 - Dwusmakowe gwiaździste pączki foto
12
Połowę jasnych gwiazdek posmarować na środku ciepłą wodą, ułożyć na nich ciemne gwiazdki w ten sposób, żeby ramiona ciemnych znalazły się pomiędzy ramionami jasnych.
Krok 12 - Dwusmakowe gwiaździste pączki foto
13
Ciemne gwiazdki posmarować na środku ciepłą wodą,ułożyć na nich jasne gwiazdki. Ramiona dwóch jasnych gwiazdek zlepić (w środku ma być ciemna).
Krok 13 - Dwusmakowe gwiaździste pączki foto
14
Gwiazdki odłożyć do ponownego wyrośnięcia.
Krok 14 - Dwusmakowe gwiaździste pączki foto
15
Krem: Masło przełożyć do garnka. Dodać do niego cukier, kakao i wodę.
Krok 15 - Dwusmakowe gwiaździste pączki foto
16
Podgrzewać na średnim ogniu, cały czas mieszając, aż wszystko się ładnie połączy. Masę przestudzić.
Krok 16 - Dwusmakowe gwiaździste pączki foto
17
Dodać do niej twaróg i dokładnie wymieszać. Krem odłożyć.
Krok 17 - Dwusmakowe gwiaździste pączki foto
18
W garnku mocno rozgrzać olej (lub smalec). Stopień rozgrzania można sprawdzić wrzucając do niego kawałek ciasta. Jak od razu zacznie skwierczeć, tłuszcz jest rozgrzany. Do gorącego tłuszczu wkładać po kilka pączków, zachowując między nimi duże odstępy. Smażyć na średnim ogniu na rumiano z obu stron.
Krok 18 - Dwusmakowe gwiaździste pączki foto
19
Usmażone pączki odsączyć na papierowym ręczniku. Pączki ostudzić.
Krok 19 - Dwusmakowe gwiaździste pączki foto
20
Krem przełożyć do szprycy do ozdabiania tortów i za pomocą długiej końcówki wstrzyknąć go do środka pączków.
Krok 20 - Dwusmakowe gwiaździste pączki foto
21
Każdego pączka polukrować lukrem przygotowanym z cukru pudru, odrobiny soku z cytryny i wody.
Krok 21 - Dwusmakowe gwiaździste pączki foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Alex_M 10.03.2014 10:04
rewelacyjny pomysł! :)
RenataZ-et 20.12.2013 21:05
świetny pomysł :)
sunnymood 18.04.2013 18:22
przepyszne:)
Sroczka 01.04.2013 23:15
Oryginalny przepis. Podoba mi się.
pajbek 20.02.2013 10:33
Pomysł fajny i zapewne smaczne :-)
IZABELA29 20.02.2013 09:52
fajne , zawsze mała zmiana na lepsze
fotoviderek 20.02.2013 07:30
Pyszności na dziś :)
marcia7 19.02.2013 23:40
ale sodko:)
elficzna 19.02.2013 23:36
super pomysł :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak