Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

DWUKOLOROWY RYŻ

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

ryż 2 szklanka
masło
kostka rosołowa 1 sztuka

Przepis i sposób przygotowania na: DWUKOLOROWY RYŻ

Ryż należy umyć. W garnku rozgrzać tłuszcz, wrzucić do niego około pół szklanki ryżu.Smażyć ciągle mieszając aż do zbrązowienia ryżu. Wlewamy 2 szklanki wody i wrzucamy kostkę rosołową. Kiedy woda zacznie wrzeć, wrzucamy pozostały ryż. Ponownie czekamy aż zacznie się gotować, po czym zmniejszamy ogień do minimum i odstawiamy na 15 minut. Nie zaglądamy w tym czasie do garnka, ponieważ ryż jest tym smaczniejszy im mniej podnosimy pokrywkę :). Ryż tak przyrządzony jest naprawdę przepyszny i stanowi doskonałą alternatywę dla ziemniaków do obiadu.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Dorian 19.11.2011 14:16
pomysłowe
eli82 29.09.2011 19:26
dobry
IKrakowianka 19.09.2011 00:10
smaczny

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak