Dwukolorowe sushi z gruszką

Dwukolorowe sushi z gruszką

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ryż

    do sushi 100 g
  • sól

    1/2 łyżeczki
  • Kurkuma mielona Prymat

    (lub szafran) 1/3 łyżeczki
  • ogórek

    1/2 szt
  • gruszka

    1/2 szt
  • łosoś

    100 g
  • serek śmietankowy

    2 łyżki
  • nori

    2 arkusze
  • Pieprz cytrynowy mielony Prymat

    do smaku
  • woda zimna

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Dwukolorowe sushi z gruszką foto
Przygotować ryż: woreczek ryżu zalać zimną wodą i przemieszać kilka razy, potem kilkakrotnie przepłukać zmieniając wodę aż woda będzie przejrzysta. Woreczek pozostawić w wodzie przez 15 minut. Następnie zalać woreczek zimną wodą, tak aby nie wystawał, przykryć pokrywką i szybko doprowadzić do wrzenia, potem gotować na małym ogniu przez 15 minut. Wylać wodę i pozostawić jeszcze ryż pod przykryciem przez 10-15 minut. Wysypać ryż z woreczka, wymieszać z solą, podzielić na pół i jedną część wymieszać z szafranem lub mielona kurkumą. Odstawić ryż do całkowitego wystygnięcia.
Krok 2 - Dwukolorowe sushi z gruszką foto
Filet z łososia umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, zdjąć z łososia skórę, posypać pieprzem cytrynowym i usmażyć na rozgrzanym oleju przez ok. 3 minuty z każdej strony. Przełożyć na ręcznik papierowy, wystudzić i pociąć na słupki.
Krok 3 - Dwukolorowe sushi z gruszką foto
Ogórka i gruszkę umyć, obrać i pokroić w słupki. Jeśli ogórek ma twarde pestki to najlepiej wyciąć środek.
Krok 4 - Dwukolorowe sushi z gruszką foto
Na desce umieścić arkusz alg i wyłożyć jedną część ryżu (bez szafranu) pozostawiając margines od góry ok. 4 cm, rozprowadzić go palcami maczając je w wodzie.
Krok 5 - Dwukolorowe sushi z gruszką foto
Posmarować ryż serkiem śmietankowym ok. 3 cm od dolnej krawędzi.
Krok 6 - Dwukolorowe sushi z gruszką foto
Położyć słupki gruszki, łososia i ogórka. Zawinąć arkusz alg mocno dociskając, górną krawędź algi posmarować odrobiną wody aby dobrze się skleił. Pociąć rulon ostrym nożem na ok. 8 części (o grubości ok. 2 cm). Tak samo zrobić z drugą częścią ryżu (z szafranem) ale nie dodawać serka na ryż. Podawać sushi z sosem sojowym i innymi sosami azjatyckimi.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
miodunka 21.04.2015 19:26
Fajnie wygląda i pewnie pyszne!!
Małgorzata Pin 21.04.2015 18:47
Fajny przepis, czy mogę spróbować?
Gracer 21.04.2015 16:29
fajny przepis
Jadwiga/Jaga85 21.04.2015 15:47
Prezentuje się super!
jagoda5913 21.04.2015 15:30
Muszę takie wypróbwać
kloruś 21.04.2015 13:35
chętnie bym skosztowała!
AnnieB 21.04.2015 12:15
Nigdy nie robiłam sama sushi

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat