Dwukolorowe rurki z kremem czekoladowym

Dwukolorowe rurki z kremem czekoladowym

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka tortowa

    30 dag
  • masło

    15 dag
  • cukier puder

    10 dag
  • żółtko jajek

    2 sztuki
  • kakao

    1 łyżka
  • Imbir mielony Prymat

    do smaku
  • proszek do pieczenia

    1/2 łyżeczki
  • śmietana

    2 łyżki

Krem:

  • mleko

    2 szklanki
  • żółtko jajek

    2 sztuki
  • mąka pszenna

    2 łyżki
  • kakao

    1 łyżka
  • masło

    20 dag
  • cukier puder

    4-5 łyżek
  • cukier waniliowy

    2 łyżeczki
  • spirytus

    do smaku
  • sok z cytryny

    do smaku
  • czekolada deserowa

    10 dag
  • budyń czekoladowy

    2 opakowania
  • Przyprawa do piernika ciast i deserów Prymat

    2 łyżeczki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Dwukolorowe rurki z kremem czekoladowym foto
Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem, dodać masło i dokładnie posiekać. Następnie wlać śmietanę, żółtka i szybko zagnieść ciasto, podzielić na 2 części. Jedną część ciasta zawinąć w folię i włożyć na 1 godzinę do lodówki. Resztę ciasta połączyć z przyprawą do pierników, kakao i szczyptą mielonego imbiru, włożyć do zamrażalnika. Schłodzone ciasto posiekać, dodać lekko zmrożone ciasto starte na tarce o dużych oczkach, szybko skleić w kulę.
Krok 2 - Dwukolorowe rurki z kremem czekoladowym foto
Następnie ciasto rozwałkować na grubość 2-3 mm. pokroić w 2,5 cm paski.
Krok 3 - Dwukolorowe rurki z kremem czekoladowym foto
Paski ciasta zawijać na przygotowane foremki do rurek. Ułożyć na blaszce, włożyć do nagrzanego piekarnika.
Krok 4 - Dwukolorowe rurki z kremem czekoladowym foto
Piec w temp 180 stopni około 12-15 minut. Po ostudzeniu zdjąć z foremek. Krem Czekoladę połamać na kawałki, rozpuścić w kąpieli wodnej. Mąkę, budyń, żółtka i kakao wymieszać w 1 szkl zimnego mleka. Resztę mleka zagotować, wlać mleko z budyniem i mieszając gotować około 2-3 minuty, zdjąć z ognia, ostudzić. Masło z cukrem pudrem i cukrem waniliowym utrzeć na puszystą masę. Ciągle ucierając dodawać stopniowo zimny budyń i połowę rozpuszczonej czekolady, przyprawić do smaku sokiem z cytryny i spirytusem. Krem włożyć do rękawa cukierniczego i napełnić zimne rurki. Ozdobić pozostałą rozpuszczoną czekoladą.
RenataZ-et
Z przepisu wychodzi ok. 10-12 rurek.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (33)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
IZABELA29 10.03.2017 15:14
Oj i ja tez pyszne i duzo pracy przy nich
Grazyna0211 13.11.2016 15:55
smaczny deser
ben-ka 16.05.2016 11:15
Chętnie bym zjadła.
Ada-Gaba 12.11.2014 21:03
ale pyszności
Iwona32 28.12.2013 13:58
super fajne sa
maciek7 08.11.2013 16:31
najlepsze na świecie
mariel78 08.11.2013 10:15
ślinka cieknie
Aleksandra/Olcia 08.11.2013 09:47
nigdy nie robiłam rurek
Luka Li 17.10.2013 13:19
Świetne! i jak ładnie się prezentują!
Sroczka 13.10.2013 20:07
Takie rurki na deser zjadłabym z przyjemnością.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat