Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Dwukolorowe pierożki na słodko wg hrabiny

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

Farsz

jabłka suszone 6-7 talarków
orzechy włoskie garść
miód leśny spadziowy 2 łyżki

Ciasto

mąka tortowa ok.30 dag
woda
olej 2 łyżki
sól do smaku
cukier
kakao 1-1,5 łyżki
śmietana

Przepis i sposób przygotowania na: Dwukolorowe pierożki na słodko wg hrabiny

Kroki postępowania

1
Wysuszone talarki jabłek (u mnie domowe z dodatkiem cynamonu) pokruszyć lub pokroić na mniejsze kawałki. Orzechy włoskie posiekać. Połączyć suszone jabłka i orzechy z miodem leśnym.
Krok 1 - Dwukolorowe pierożki na słodko wg hrabiny foto
2
Do ok.15 dag mąki dodać 1,5 łyżki oleju, szczyptę soli i troszkę cukru oraz gorącą wodę, tak aby zagnieść ciasto (jak na pierogi). Do reszty mąki (ok.15 dag) dodać kakao, wymieszać, 1,5 łyżki oleju, szczyptę soli i cukru, a dolewając gorącej wody zagnieść ciemne ciasto. Powstaną nam dwa kawałki ciasta.
Krok 2 - Dwukolorowe pierożki na słodko wg hrabiny foto
3
Rozwałkować cienko najpierw jasne ciasto. Ja aby skrócić sobie czas przygotowania rozłożyć rozwałkowane ciasto na potrzepanej mąką formie do uszek (pierożnicy), nałożyć do wnętrza otworów wcześniej przygotowany farsz z suszonych jabłek, orzechów i miodu.
Krok 3 - Dwukolorowe pierożki na słodko wg hrabiny foto
4
Rozwałkować ciasto kakaowe, nałożyć na jasne i mocno przycisnąć wałkiem oba ciasta. Usunąć nadwyżki a pierożki delikatnie wytrząsnąć z formy. Zagotować wodę i na wrzątek wrzucać pierożki, aż do momentu wypłynięcia i ich ugotowania. Odcedzić. Podawać polane śmietaną z cukrem. Można udekorować gwiazdkami z białej i czarnej czekolady.
Krok 4 - Dwukolorowe pierożki na słodko wg hrabiny foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

monikaT83 05.11.2014 22:44
mmmmmmmmm pycha:)
Pani Domu 05.11.2014 10:02
ciekawie wyglądają
wwwiolka 05.11.2014 09:58
Bardzo fajny przepis.
Wiktoria29 05.11.2014 09:24
super pomysł z tymi 2 kolorami ciasta
Habibi 05.11.2014 07:57
Ja podobne (choć inne kolorki) robiłam na słono :) Ta forma daje możliwości :) A pierożki wychodzą ja jeden kęs :)
kasia.s 05.11.2014 07:53
Intrygujące :)
zabcia117 05.11.2014 06:57
Smakowicie wygląda :)
ewelinapac 04.11.2014 21:34
ciekawe danie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak