Składniki
kostka
g
kg
gramów
gniazda
gniazd
ml
duża łyż.
dużej łyż.
mała łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
Ciasto
-
mąka pszenna
3 szkl -
miód prawdziwy
20 g -
masło
15 dag -
jajko
3 szt -
Przyprawa do piernika ciast i deserów Prymat
2 łyżki -
Soda oczyszczona Prymat
1,5 łyżeczki -
kakao
1,5 łyżki -
śmietana
100-120 ml -
cukier
1/3 szkl -
białko
1 szt
Dodatkwo
-
cukier puder
15 dag -
sok z cytryny
2-3 łyżki -
czekolada deserowa
5 dag -
śmietana 30%
1 łyżka -
dekoracja
Przepis i sposób przygotowania Dwukolorowe pierniczki
Kroki postępowania




Przygotować foremki o różnej wielkości. Oddzielnie rozwałkować oba kolory ciasta.


Spód małego ciasteczka posmarować białkiem, żeby łatwo się przykleiło. Pierniczki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i włożyć na około 10 minut do nagrzanego do 180 stopni piekarnika.
Cukier puder wymieszać z sokiem z cytryny. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, wymieszać ze śmietanką.
Upieczone, zimne pierniczki polukrować i ozdobić.
Komentarze (0)
Nie masz konta? Zarejestruj się