Dwukolorowe pierniczki

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto

  • mąka pszenna

    3 szkl
  • miód prawdziwy

    20 g
  • masło

    15 dag
  • jajko

    3 szt
  • Przyprawa do piernika ciast i deserów Prymat

    2 łyżki
  • Soda oczyszczona Prymat

    1,5 łyżeczki
  • kakao

    1,5 łyżki
  • śmietana

    100-120 ml
  • cukier

    1/3 szkl
  • białko

    1 szt

Dodatkwo

  • cukier puder

    15 dag
  • sok z cytryny

    2-3 łyżki
  • czekolada deserowa

    5 dag
  • śmietana 30%

    1 łyżka
  • dekoracja

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Dwukolorowe pierniczki  foto
Miód włożyć do garnka, podgrzać, wymieszać z przyprawą do pierników. Śmietanę wymieszać z sodą. Jajka z cukrem ubić jak na biszkopt. 2 szklanki mąki wymieszać z kakao, posiekać z 10 dag masła.
Krok 2 - Dwukolorowe pierniczki  foto
Następnie stopniowo dodawać 2/3 miodu, śmietany i masy jajecznej.
Krok 3 - Dwukolorowe pierniczki  foto
Zagnieść gładkie ciasto.
Krok 4 - Dwukolorowe pierniczki  foto
1 szklankę mąki posiekać z 5 dag masła, połączyć z pozostałym miodem, śmietaną i masą jajeczną, zagnieść jasne ciasto.

Przygotować foremki o różnej wielkości. Oddzielnie rozwałkować oba kolory ciasta.
Krok 5 - Dwukolorowe pierniczki  foto
Wykrawać ciasteczka o dowolnych wzorach.
Krok 6 - Dwukolorowe pierniczki  foto
Na ciemny spód kłaść mniejszy jasny wzorek.

Spód małego ciasteczka posmarować białkiem, żeby łatwo się przykleiło. Pierniczki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i włożyć na około 10 minut do nagrzanego do 180 stopni piekarnika.

Cukier puder wymieszać z sokiem z cytryny. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, wymieszać ze śmietanką.

Upieczone, zimne pierniczki polukrować i ozdobić.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat