Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Dwukolorowe pierniczki

2.0
(4)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

mąka pszenna 3 szkl
miód prawdziwy 20 g
masło 15 dag
jajko 3 szt
Przyprawa do piernika ciast i deserów Prymat 2 łyżki
Soda oczyszczona Prymat 1,5 łyżeczki
kakao 1,5 łyżki
śmietana 100-120 ml
cukier 1/3 szkl
białko 1 szt

Dodatkwo

cukier puder 15 dag
sok z cytryny 2-3 łyżki
czekolada deserowa 5 dag
śmietana 30% 1 łyżka
dekoracja

Przepis i sposób przygotowania na: Dwukolorowe pierniczki

Kroki postępowania

1
Miód włożyć do garnka, podgrzać, wymieszać z przyprawą do pierników. Śmietanę wymieszać z sodą. Jajka z cukrem ubić jak na biszkopt. 2 szklanki mąki wymieszać z kakao, posiekać z 10 dag masła.
Krok 1 - Dwukolorowe pierniczki  foto
2
Następnie stopniowo dodawać 2/3 miodu, śmietany i masy jajecznej.
Krok 2 - Dwukolorowe pierniczki  foto
3
Zagnieść gładkie ciasto.
Krok 3 - Dwukolorowe pierniczki  foto
4
1 szklankę mąki posiekać z 5 dag masła, połączyć z pozostałym miodem, śmietaną i masą jajeczną, zagnieść jasne ciasto.

Przygotować foremki o różnej wielkości. Oddzielnie rozwałkować oba kolory ciasta.
Krok 4 - Dwukolorowe pierniczki  foto
5
Wykrawać ciasteczka o dowolnych wzorach.
Krok 5 - Dwukolorowe pierniczki  foto
6
Na ciemny spód kłaść mniejszy jasny wzorek.

Spód małego ciasteczka posmarować białkiem, żeby łatwo się przykleiło. Pierniczki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i włożyć na około 10 minut do nagrzanego do 180 stopni piekarnika.

Cukier puder wymieszać z sokiem z cytryny. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, wymieszać ze śmietanką.

Upieczone, zimne pierniczki polukrować i ozdobić.
Krok 6 - Dwukolorowe pierniczki  foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak