Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Dwukolorowe naleśniki z jabłkami

2.0
(9)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Smaczne i kolorowe naleśniki dla niejadków z aromatycznymi jabłkami z cynamonem. W takim wydaniu dzieci nawet nie będą podejrzewać, że jedzą szpinak. 

Składniki:

Naleśniki:

jajko 3 sztuki
mąka 2 szklanki
mleko 1 szklanka
woda 1 szklanka
cukier 1 łyżka
olej 2 łyżki
szpinak świeży 50 gramów

Nadzienie:

jabłka 1 kilogram
cukier 2 łyżki
cynamon 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Dwukolorowe naleśniki z jabłkami

W wysokim naczyniu rozdrobnić szpinak wraz z odrobiną wody. Jajka wbić do miski, dodać mąkę, mleko, wodę, cukier i olej, zmiksować.

Ciasto podzielić na dwie części. Do jednej dodać szpinak i zmiksować. Na niewielkiej ilości oleju usmażyć naleśniki.

Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Jabłka przełożyć do garnka, podlać niewielką ilością wody i dusić do momentu aż zmiękną. Na koniec dodać cukier i cynamon, wymieszać.

Za pomocą kieliszka wyciąć kółka na naleśnikach. Ułożyć najpierw naleśnika z wyciętymi kółkami, następnie cały naleśnik i nadzienie z jabłek. Naleśniki składać na pół.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak