Przepis i sposób przygotowania na: Dwukolorowe muffiny z wiśniami
2.Ciasto dzielimy na 2 części, do 1 dodajemy przesiane kakao wraz z pozostałym mlekiem.
3. Do przygotowanych foremek (tu po raz pierwszy użyłam foremek silikonowych, do tej pory piekłam muffiny w papierowych papilotkach) wlewamy na przemian 1 łyżeczkę ciasta jasnego, po czym 1 łyżeczkę ciemnego. Następnie do każdej foremki wkładamy odsączone 2-3 wiśnie.
4.Muffiny pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180C przez ok. 25min.
Moja wersja:
Jako że często zapominam doczytać przepis do końca, moje muffiny nieco odbiegają od tych zaproponowanych w gazecie. Przy lekturze przepisu jakoś umknął mi ten szczegół naprzemiennego nakładania ciasta, stąd też moje wypieki charakteryzują się jedynie dwoma warstwami, co w niczym nie wpływa na ich absolutnie wyborny smak.
inspiracja: Gotuj krok po kroku, nr 1/2013
więcej na:http://gotujzkodeksem.wordpress.com/