Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Dwukolorowe ciasto na oleju

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

olej rzepakowy 0,5 szklanka
woda 0,5 szklanka
mąka tortowa 2 szklanka
proszek do pieczenia 2,5 łyżeczka
jaja 5 szt
cukier puder 250 g
kakao 2 łyżka
jabłka 2 szt
polewa czekoladowa 1 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Dwukolorowe ciasto na oleju

Jabłka umyć i pokroić w bardzo cienkie plasterki.
Olej wymieszać z cukrem i wodą.
Oddzielić białka od żółtek.
Dodać żółtka do powstałej zawiesiny i zmiksować.
Dodać przesiana mąkę z proszkiem i dokładnie połączyć wszystko.
Białka ubić na sztywna pianę i delikatnie połączyć z reszta ciasta.
Piekarnik rozgrzać do 170 stopni.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, wylać 2/3 ciasta i ułożyć na nim połowę jabłek.
Resztę ciasta połączyć z kakao i wylać na jabłka. Na wierzchu ułożyć resztę owoców.
Piec 50 minut.
Ciepłe ciasto polać polewą.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Zdzisław 06.02.2015 17:27
takie słodkości lubię
Betina#45 06.02.2015 11:48
mniam....ciasto wygląda wspaniale !
agnieszka214 06.02.2015 11:45
takie ciasto smaczne do kawy
marcia7 06.02.2015 10:19
pyszne ciasteczko
06.02.2015 10:15
Trochę roboty, ale pychotka! :)
Mira85 06.02.2015 09:59
Smaczne ciacho

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak