Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Dwukolorowe babeczki piaskowe

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

jajko 4 szt
mąka tortowa 1 szklanka
mąka ziemniaczana 3/4 szklanki
cukier brązowy 1 szklanka
cukier waniliowy 1 łyżeczk
masło 1 kostka
proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki
kakao 2 łyżki
lukier biały do polania
kolorowa posypka do dekoracji

Przepis i sposób przygotowania na: Dwukolorowe babeczki piaskowe

Masło rozpuszczamy w rondelku ciągle mieszając. Odstawiamy do wystudzenia. Do miski miksera wbijamy jajka ( wyjęte wcześniej z lodówki ) i ubijamy je na wysokich obrotach dodając po 1 łyżce cukru.

Kiedy uzyskamy puszystą masę dodajemy po 1 łyżce mąki pszennej, krupczatki i proszku do pieczenia ( przesiane przez sitko ) i mieszamy już na najniższych obrotach.

Na koniec małą strużką wlewamy wystudzone masło. Gotową masę do ciasta dzielimy na 2 równe części. Do pierwszej części dodajemy domowy cukier waniliowy a do drugiej jasne kakao. Obie masy dokładnie mieszamy.

Do wysmarowanej formy do babki dodajemy na przemian raz masę jasną raz ciemniejszą aż do wyczerpania ciasta.

Piekarnik nagrzewamy do 170 C i pieczemy ciasto około 60 minut. Przed wyjęciem z piekarnika sprawdzamy patyczkiem czy ciasto jest dobrze wypieczone w środku.

W razie potrzeby wydłużyć czas pieczenia.

Gotową babkę wykładamy na kratkę do wystudzenia.

Na wystudzone ciasto dajemy lukier i posypkę cukrową.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

kuchcik89 10.04.2017 12:00
smakowite, idealne do świątecznego koszyczka :)
olkaaa 10.04.2017 10:57
fajny pomysł

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak