Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Dwukolorowa zupa krem z cukinii

2.0
(10)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

cukinia żółta 3 sztuki
cukinia zielona 3 sztuki
bulion 1 litr
sól
pieprz
Czosnek suszony Prymat
oliwa
śmietana

Przepis i sposób przygotowania na: Dwukolorowa zupa krem z cukinii

Żółte cukinie kroimy wzdłuż i przy pomocy łyżeczki wydrążamy gniazda nasienne. Kroimy na plasterki (około 5 mm szerokości). Podsmażamy na oliwie z oliwek, doprawiamy solą, pieprzem i granulowanym czosnkiem.
W garnku doprowadzamy do wrzenia 0,5 l bulionu i wrzucamy cukinię. Kilka kawałków zostawiamy do przyozdobienia talerza. Jak cukinia będzie miękka to zdejmujemy z ognia i miksujemy blenderem.

W drugim garnku dokładnie to samo robimy w zieloną cukinią. W rezultacie otrzymujemy dwie zupy w różnych kolorach o zbliżonej konsystencji.

Zupy nalewamy na talerz jednocześnie. W obie ręce bierzemy łyżki do nalewania zupy i równomiernie obie zupy jednocześnie wlewamy na talerz, tak żeby w połowie się połączyły. Talerz ozdabiamy kawałkami cukinii, a na środek dajemy kleksa śmietany.

Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak