Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Dwukolorowa babka piaskowa

2.0
(9)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 5 sztuk
masło 200 g
cukier 150 g
mąka pszenna 150 g
mąka ziemniaczana 150 g
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
cytryna 1 sztuka
kakao 3 łyżki
mąka pszenna 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Dwukolorowa babka piaskowa

Zaczynamy od dokładnego wyszorowania cytryny. Następnie ścieramy z niej skórkę i wyciskamy sok. Teraz oddzielamy białka od żółtek. Za pomocą miksera ubijamy białka ze szczyptą soli. Jak już piana będzie sztywna- dolewamy 1 łyżkę soku z cytryny. Masło kroimy w kostkę (masło powinno być miękkie). Do masła dosypujemy cukier i ubijamy mikserem na puszystą masę. Ciągle miksując dodajemy po jednym żółtku.Dosypujemy partiami zmieszane mąki i proszek do pieczenia. Na samym końcu dodajemy pianę z białek. Ciasto dzieli na dwie równe części. Do jednej dodajemy 2 łyżki mąki, skórkę cytrynową, a do drugiej dosypujemy 3 łyżki kakao. Formę (u mnie okrągła forma o średnicy 24 cm z kominem) smarujemy masłem i posypujemy mąką. Do formy nakładamy naprzemiennie trochę jasnej i trochę ciemnej masy. Łyżką lekko łączymy obie masy w formie. Ciasto pieczemy w 180 stopniach przez ok 35 minut "do suchego patyczka". Ostudzone ciasto wyjmujemy z formy i posypujemy cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

miroslawa 07.03.2013 07:45
prosta baba, zawsze pyszna i sprawdzona
2milutka 05.03.2013 17:03
lubię takie pyszności:)
Adam/ZUB3R 05.03.2013 16:35
ładnie wygląda

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak