Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Duszony filet z kaczki

2.0
(10)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

pierś z kaczki 600 g (bez skóry)
pieczarki 250 g
masło 1 łyżka
dymki ze szczypiorkiem 1 pęczek
bulion drobiowy 600 ml
sos sojowy 1 łyżka
kozieradka 1 łyżeczka
Liść laurowy suszony Prymat 2 szt
ziele angielskie 5 szt
mąka ziemniaczana 1 łyżka
kluski 500 g (ziemniaczane)
sól i pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Duszony filet z kaczki

Dymki siekamy ,podsmażamy na maśle razem z pokrojonymi w kostkę filetami ,wlewamy sos ,oprószamy solą i pieprzem. Pieczarki kroimy na plasterki ,dodajemy do mięsa i dusimy pod przykryciem 10 min. Następnie zalewamy bulionem ,dodajemy liście laurowe ,ziele angielskie ,kozieradkę ,zmniejszamy płomień ,dusimy 20 min. Mąkę ziemniaczaną rozprowadzamy w odrobinie zimnej wody ,dodajemy do potrawy ,mieszamy i gotujemy kilka min. Do całości wrzucamy posiekany szczypiorek ,do smaku doprawiamy solą oraz pieprzem.
Podajemy z kluskami ziemniaczanymi.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IKrakowianka 09.06.2015 10:10
apetyczna potrawa
Maridka19 09.06.2015 09:16
Ale pyszności :)
Futka 09.06.2015 08:45
Przepyszna kaczka w wyśmienitym towarzystwie. Danie prezentuje się obłędnie smacznie :D

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak