Duszony filet z kaczki

Duszony filet z kaczki

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • pierś z kaczki

    600 g (bez skóry)
  • pieczarki

    250 g
  • masło

    1 łyżka
  • dymki ze szczypiorkiem

    1 pęczek
  • bulion drobiowy

    600 ml
  • sos sojowy

    1 łyżka
  • kozieradka

    1 łyżeczka
  • Liść laurowy suszony Prymat

    2 szt
  • ziele angielskie

    5 szt
  • mąka ziemniaczana

    1 łyżka
  • kluski

    500 g (ziemniaczane)
  • sól i pieprz

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Dymki siekamy ,podsmażamy na maśle razem z pokrojonymi w kostkę filetami ,wlewamy sos ,oprószamy solą i pieprzem. Pieczarki kroimy na plasterki ,dodajemy do mięsa i dusimy pod przykryciem 10 min. Następnie zalewamy bulionem ,dodajemy liście laurowe ,ziele angielskie ,kozieradkę ,zmniejszamy płomień ,dusimy 20 min. Mąkę ziemniaczaną rozprowadzamy w odrobinie zimnej wody ,dodajemy do potrawy ,mieszamy i gotujemy kilka min. Do całości wrzucamy posiekany szczypiorek ,do smaku doprawiamy solą oraz pieprzem.
Podajemy z kluskami ziemniaczanymi.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
IKrakowianka 09.06.2015 10:10
apetyczna potrawa
Maridka19 09.06.2015 09:16
Ale pyszności :)
Futka 09.06.2015 08:45
Przepyszna kaczka w wyśmienitym towarzystwie. Danie prezentuje się obłędnie smacznie :D

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat