Składniki
kg
kostka
g
gramów
gniazd
mała łyż.
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
Duszonki:
-
ziemniaki
6 sztuk -
kiełbasa
30 dag -
szynka
3 plastry -
cebula
1 sztuka -
czosnek
1 ząbek -
jabłko
0.5 sztuki -
śliwki
3 sztuki -
tymianek
0.5 łyżeczki -
olej
2 łyżki -
sól
3 szczypty -
Pieprz czarny mielony Prymat
2 szczypty
Sposób przygotowania
Obrane ziemniaki, kiełbasę i śliwki pokroić w plastry, cebulę w piórka, jabłko w kostkę. Czosnek rozgnieść lub drobno pokroić.
Na patelnię równomiernie wylać olej. Ułożyć warstwę ziemniaków, oprószyć solą i pieprzem. Następnie ułożyć warstwę kiełbasy, cebulę i czosnek. Położyć kolejną warstwę ziemniaków, później szynkę oraz jabłka i śliwki. Posypać tymiankiem. Przykryć następną warstwą ziemniaków i znów doprawić solą i pieprzem.
Patelnię szczelnie przykryć pokrywką. Całość dusić na małym ogniu ok. 30 minut - aż ziemniaki będą miękkie.
Do duszonek można dodać również inne warzywa, na przykład marchew, czy buraki. Potrawa świetnie smakuje z kefirem, zsiadłym mlekiem lub jogurtem naturalnym.
Komentarze (0)
Nie masz konta? Zarejestruj się