Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Duszonki pieczone na patelni

2.0
(4)
Czas
Czas: 45 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.
Duszonki to jednogarnkowe danie, które na południu Polski przygotowuje się w kociołku ustawionym nad ogniskiem. Podstawowym składnikiem są ziemniaki, do których dodaje się różne rodzaje mięsa, wędlin, warzyw, a czasem owoców. Proponuję domową wersję tego dania do przygotowania o każdej porze roku.

Składniki:

Duszonki:

ziemniaki 6 sztuk
kiełbasa 30 dag
szynka 3 plastry
cebula 1 sztuka
czosnek 1 ząbek
jabłko 0.5 sztuki
śliwki 3 sztuki
tymianek 0.5 łyżeczki
olej 2 łyżki
sól 3 szczypty
Pieprz czarny mielony Prymat 2 szczypty

Porada

Do duszonek można dodać również inne warzywa, na przykład marchew, czy buraki. Potrawa świetnie smakuje z kefirem, zsiadłym mlekiem lub jogurtem naturalnym.

Przepis i sposób przygotowania na: Duszonki pieczone na patelni

Obrane ziemniaki, kiełbasę i śliwki pokroić w plastry, cebulę w piórka, jabłko w kostkę. Czosnek rozgnieść lub drobno pokroić.

Na patelnię równomiernie wylać olej. Ułożyć warstwę ziemniaków, oprószyć solą i pieprzem. Następnie ułożyć warstwę kiełbasy, cebulę i czosnek. Położyć kolejną warstwę ziemniaków, później szynkę oraz jabłka i śliwki. Posypać tymiankiem. Przykryć następną warstwą ziemniaków i znów doprawić solą i pieprzem.

Patelnię szczelnie przykryć pokrywką. Całość dusić na małym ogniu ok. 30 minut - aż ziemniaki będą miękkie.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak