Duszonki pieczone na patelni

Czas przygotowania:
45 min

Ilość porcji:
3 - 4

Duszonki to jednogarnkowe danie, które na południu Polski przygotowuje się w kociołku ustawionym nad ogniskiem. Podstawowym składnikiem są ziemniaki, do których dodaje się różne rodzaje mięsa, wędlin, warzyw, a czasem owoców. Proponuję domową wersję tego dania do przygotowania o każdej porze roku.
Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Duszonki:

  • ziemniaki

    6 sztuk
  • kiełbasa

    30 dag
  • szynka

    3 plastry
  • cebula

    1 sztuka
  • czosnek

    1 ząbek
  • jabłko

    0.5 sztuki
  • śliwki

    3 sztuki
  • tymianek

    0.5 łyżeczki
  • olej

    2 łyżki
  • sól

    3 szczypty
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    2 szczypty
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Obrane ziemniaki, kiełbasę i śliwki pokroić w plastry, cebulę w piórka, jabłko w kostkę. Czosnek rozgnieść lub drobno pokroić.

Na patelnię równomiernie wylać olej. Ułożyć warstwę ziemniaków, oprószyć solą i pieprzem. Następnie ułożyć warstwę kiełbasy, cebulę i czosnek. Położyć kolejną warstwę ziemniaków, później szynkę oraz jabłka i śliwki. Posypać tymiankiem. Przykryć następną warstwą ziemniaków i znów doprawić solą i pieprzem.

Patelnię szczelnie przykryć pokrywką. Całość dusić na małym ogniu ok. 30 minut - aż ziemniaki będą miękkie.

Do duszonek można dodać również inne warzywa, na przykład marchew, czy buraki. Potrawa świetnie smakuje z kefirem, zsiadłym mlekiem lub jogurtem naturalnym.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat