Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Duszonka z piekarnika

5.0
(34)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kapusta biała 50 dkg
marchew 3 sztuki
ziemniaki 5 sztuk
cebula 2 sztuki
kiełbasa śląska 2 sztuki
boczek wędzony 40 dkg
kminek Prymat 1 łyżeczka
sól do smaku 1/3 łyżeczki
Pieprz czarny mielony Prymat 4 szczypty
Papryka słodka mielona Prymat 4 szczypty
natka pietruszki 2 łyżeczki
smalec 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Duszonka z piekarnika

Obrać marchew, ziemniaki pokroić w plasterki.
Z główki kapusty zdjąć wierzchnie liście, resztę poszatkować.
Kapustę zasypać odrobiną soli, odstawić, jak odpuści wodę docisnąć.
Kiełbasę, boczek pokroić w plastry.
Wysmarować naczynie żaroodporne łyżką smalcu.
Na spodzie naczynia ułożyć, umyte i osuszone liście kapusty.
Układać warstwami, przesypując przyprawami.
Pierwszą i ostatnią warstwę, mają być ziemniaki, środkowe wg. własnego uznania.
Na wierzchu rozsmarować łyżkę smalcu, przykryć liśćmi kapusty.
Zamknąć naczynie, piec w temperaturze 190 stopni około 80 minut.
Najlepiej wyjąć naczynie, sprawdzić czy ziemniaki są miękkie, ewentualnie dopiec.
SMACZNEGO!!!!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Pysznie wygląda 26.02.2024 22:23
Pysznie wyglada
ppaulina 03.09.2014 21:34
pyszne danie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak