Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Duszone żeberka

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

żeberka wieprzowe 1 kg
cebula 2 sztuki
marchew 1 sztuka
oliwa
sól
Pieprz czarny mielony Prymat
Tymianek suszony Prymat
Rozmaryn suszony Prymat
Liść lubczyku suszony Prymat
Owoc jałowca cały Prymat
Przyprawa do wieprzowiny klasyczna Prymat
ziele angielskie 3 sztuki
Liść laurowy suszony Prymat 3 sztuki
mąka kukurydziana 2 łyżki
tymianek 1 gałązka

Przepis i sposób przygotowania na: Duszone żeberka

Żeberka podzieliłam na częsci. Natarłam solą i pieprzem i mieszanką przypraw do mięsa wieprzowego. Odstawiłam do lodówki na 30 minut.

W głębokiej patelni rozgrzałam oliwę i obsmażyłam żeberka z każdej strony na złoty kolor. Następnie dolałam około pół litra wody.

Wrzuciłam gałązkę tymianku, rozmarynu, lubczyku, ziele angielskie, listki laurowe, jałowiec, sól. Wszystko razem się dusiło, dodałam pokrojoną marchewkę w krążki. Pod koniec duszenia dodałam pokrojoną cebulę w piórka, doprawiłam jeszcze do smaku solą i pieprzem.

W garnuszku rozrobiłam z wodą 2 łyżki mąki kukurydzianej, podprawiłam tym sos. Podawałam z ziemniakami i z buraczkami, które idealnie współgrają z żeberkami :-)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

berys18 08.07.2016 10:08
apetyczny obiad
Madzai 05.07.2016 20:32
Bardzo apetyczne
bertpvd 05.07.2016 20:07
piękne danie
Urszula Świeca 05.07.2016 19:43
Smaczne żeberka.))

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak