Duszone warzywa z pieczarkami i natką pietruszki

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • cukinia

    1 szt
  • cebula

    1 szt
  • papryka czerwona

    1 szt
  • papryka żółta

    1 szt
  • pieczarki

    150 gram
  • fasola czerwona z puszki

    1 puszka
  • kukurydza w puszce

    1 puszka
  • Pomidory krojone z puszki

    1 puszka
  • zielona pietruszka

    1 duży pęczek
  • papryka słodka mielona

    1 łyżeczka
  • chili pieprz cayenne

    1/2 łyżeczki
  • oliwa

    4 łyżki
  • sól

  • pieprz

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Duszone warzywa z pieczarkami i natką pietruszki foto
Rozgrzać w rondlu oliwę, wrzucić cebulę pokrojoną w kostkę i smażyć, aż lekko się zeszkli.
Krok 2 - Duszone warzywa z pieczarkami i natką pietruszki foto
Pieczarki, obrać, pokroić w plasterki i wrzucić do cebuli. Podsmażyć przez kilka minut.
Krok 3 - Duszone warzywa z pieczarkami i natką pietruszki foto
Dodać pokrojoną w kostkę paprykę czerwoną i żółtą. Smażyć przez około 5 minut.
Krok 4 - Duszone warzywa z pieczarkami i natką pietruszki foto
Dodać cukinię pokrojoną w cienkie półplasterki i podsmażać przez kolejne 5 minut. Następnie dodać pomidory z puszki oraz przyprawy. Dusić całość przez kilka minut do momentu, aż warzywa będą miękkie.
Krok 5 - Duszone warzywa z pieczarkami i natką pietruszki foto
Dodać odsączoną z zalewy kukurydzę oraz czerwoną fasolę. Dusić jeszcze około 3 minuty.
Krok 6 - Duszone warzywa z pieczarkami i natką pietruszki foto
Natkę pietruszki dokładnie wypłukać, osuszyć i posiekać. Dodać do warzyw, wymieszać i zdjąć z ognia. Przyprawić danie świeżo zmielonym pieprzem i jeszcze ewentualnie solą.
Smacznego :)

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
RenataZ-et 01.07.2017 22:54
smaczna propozycja :)
Urszula Świeca 01.07.2017 22:20
Smaczne.))

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat