Składniki
kostka
kg
g
gramów
dużej łyż.
gniazda
gniazd
mała łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
udka z kurczaka
4 -
szczypiorek posiekany
1/2 szk -
cukinia
1 szk -
cebula
1/2 szk -
papryka
1/2 szt -
seler naciowy
3 łodyga -
marchew
1 szt -
sos tajski słodko pikantny
1/2 szk -
woda
1/3 szk -
sól
do smaku -
mix chili Birds Eye
do smaku -
olej
4 łyżka -
kapusta
1 młoda
Przepis i sposób przygotowania Duszone w warzywach udka na ostro
Kapustę i cukinię pokroić w kostkę.
Cebulę pokroić na grubsze paski a paprykę w kostkę.
Seler posiekać a marchew pokroić w plastry.
Na patelni rozgrzać olej, ułożyć na niej udka i podsmażyć.
Gdy się zarumienią dodać wszystkie przygotowane warzywa i chwilkę smażyć od czasu do czasu mieszając.
Następnie podlać wszystko wodą i sosem, dodać przyprawy i dusić pod przykryciem na niewielkim ogniu około 25-30 minut.
W razie potrzeby doprawić.
Udka w warzywach można podać np. z ryżem ugotowanym na sypko.
Komentarze (4)