Duszone udka z kurczaka z marchewką i cukinią.

Duszone udka z kurczaka z marchewką i cukinią.

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • udka z kurczaka

    4 sztuki
  • sól

  • pieprz

  • Majeranek suszony Prymat

  • olej roślinny

    4 łyżki
  • ziemniaki

    60 dag
  • marchew

    40 dag
  • cukinia

    50 dag
  • cebula biała

    1 sztuka
  • bulion drobiowy

    200 ml
  • miód

    4 dag
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Udka umyć, osuszyć, natrzeć solą. Ułożyć w brytfannie, skropić olejem. Piec godzinkę w temp. 200 stopni. Obrać ziemniaczki, marchewki i pokroić na kawałki. Cukinie posiekać w grube plastry, cebulkę w kostkę. Ziemniaczki i marchewkę dodać do mięsa po 15 minutach pieczenia, cukinie i cebulę po 40 minutach. Zalać bulionem, warzywa posypać łyżeczką majeranku, doprawić do smaku solą i pieprzem. Miód wymieszać z 1/2 łyżeczki papryki, posmarować udka kurczaka podczas ostatnich 10 min pieczenia. Przed podaniem udekorować zieleniną.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat