Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Duszone pikantne udka kurczaka z imbirem

2.0
(5)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

udka z kurczaka 8 sztuk
przyprawa do taco 3 łyżki
posiekana dymka szklanka
czosnek 2 ząbki
sos
rosół 1,5 szklanki
sos sojowy ciemny łyżeczka
ocet balsamiczny łyżka
cukier łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Duszone pikantne udka kurczaka z imbirem

Udka posypujemy przyprawą. Odstawiamy na chwilę do przegryzienia się.

Przygotowujemy sos. W miseczce mieszamy rosół, ocet, olej kokosowy, sos sojowy i cukier. Mieszamy.

Na głębokim tłuszczu smażymy udka na złotobrązowy kolor. Usmażone wyjmujemy na talerz. W głębokiej patelni rozpuszczamy 2 łyżki oleju kokosowego i wrzucamy na nią posiekaną dymkę i zmiażdżony czosnek. Podsmażamy i wsypujemy imbir z chili. Wkładamy udka z kurczaka i wlewamy sos. Mieszamy aż sos dokładnie pokryje mięso. Zmniejszamy ogień i dusimy pod przykryciem około 25 minut. Doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem do smaku. Podajemy z ugotowanym ryżem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak