Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Duszone bakłażany z mięsem mielonym

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

bakłażan 2 sztuki
mięso mielone 50 dekagram
ryż 1/2 woreczka
cebula 2 sztuki
koncentrat pomidorowy 4 łyżki
jajko 4 sztuki
masło 2 łyżka
sos słodko-pikantny 1 łyżka
Papryka ostra mielona Prymat 1 łyżeczka
Bazylia suszona Prymat 2 łyżeczki
natka pietruszki
sól i pieprz
olej do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: Duszone bakłażany z mięsem mielonym

Bakłażany umyć i przekroić wzdłuż na dwie połowy. Usunąć ze środka miąższ pozostawiając 1 cm brzeg. Następnie miąższ pokroić w drobną kostkę. Ugotowany ryż, osączyć. Na oleju przesmażyć pokrojone w drobną kostkę cebule. Następnie dodać ugotowany ryż i miąższ z bakłażana. Przesmażyć. Dodać mięso mielone, sos słodko-pikantny, 2 łyżki koncentratu. Wymieszać. Dołożyć do nadzienia 1 łyżeczkę bazylii, 1/2 łyżeczki ostrej papryki, sól i pieprz. Smażyć ok. 10 minut. Gotowym farszem napełnić wydrążone bakłażany. Następnie przełożyć je do garnka, podlać niewielką ilością wodą i dodać masło. Dusić je pod przykryciem ok. 20 minut. Do sosu, który powstał dodać pozostały koncentrat, 1 łyżeczkę bazylii, 1/2 łyżeczki ostrej papryki, sól i pieprz. Delikatnie przemieszać. Na wierzchu posypać posiekaną natką pietruszki. Wbić jajka i dusić pod przykryciem jeszcze ok. 10 minut, aż jajka się zetną. Przed podaniem można posypać szczypiorkiem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak