Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Duszona wieprzowinka

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Lista składników

łopatka wieprzowa 70 dkg
olej do smażenia

Marynata

czosnek 3 ząbki
Papryka słodka mielona Prymat 1 łyżka
Zioła prowansalskie suszone Prymat 1 łyżka
curry 1/2 łyżeczki
Gałka muszkatołowa mielona Prymat 1 szczypta
Przyprawa do karkówki klasyczna Prymat 2 łyżki przyprawy
sos 2 łyżki
miód 1 łyżka
sól do smaku
olej 3 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Duszona wieprzowinka

Kroki postępowania

1
* Użyłam 2 łyżek sosu teriyaki.
Czosnek przecisnąć przez praskę. Dodać do niego wszystkie przyprawy, zioła, miód, sos teriyaki i olej.
Krok 1 - Duszona wieprzowinka foto
2
Wszystko dokładnie wymieszać.
Krok 2 - Duszona wieprzowinka foto
3
Przygotowaną marynatą dokładnie natrzeć mięso i odłożyć na ok. 1 godzinę do lodówki.
Krok 3 - Duszona wieprzowinka foto
4
Po tym czasie mięso wyjąć z marynaty i mocno zrumienić na rozgrzanym w brytfannie oleju.
Krok 4 - Duszona wieprzowinka foto
5
Do zrumienionego mięsa wlać marynatę, w której mięso się marynowało wymieszaną z 2 szklankami wody.
Krok 5 - Duszona wieprzowinka foto
6
Mięso dusić na małym ogniu pod przykryciem ok. 2 godziny. W razie potrzeby dolać więcej wody. Gotowe mięso podzielić na porcje.
Krok 6 - Duszona wieprzowinka foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

kasienka23 17.04.2014 20:46
smaczne mięso!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak