Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Duszona wątróbka cielęca z purée z bryndzą

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

wątróbka

wątróbka cielęca 1,5 kg
mąka pszenna szklanka
masło 2 łyżki
gruszki 2
cebula szalotka 4
Liść laurowy suszony Prymat 4
ziele angielskie
Cynamon cały Prymat mały kawałek
Goździki całe Prymat 5
porto 2,5 szklanki

purée z bryndzą

ziemniaki ugotowane 1 kg
bryndza 15 dag
masło 2 łyżki
mleko 1/4 szklanki
cytryna skórka z 1

sałatka z pomidorów i kopru włoskiego

pomidory 3
koper włoski
oliwa
bazylia kilka listków
ocet czerwony łyżeczka
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku
sól do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Duszona wątróbka cielęca z purée z bryndzą

Przygotowanie:
Wątróbkę oczyść i dokładnie umyj. Posól i popieprz. Cebulki obierz i pokrój na połówki. Gruszki pokrój na duże kawałki. Wątróbkę dokładnie obtocz w mące. W garnku na maśle przesmaż wątróbkę. Dodaj gruszki, cebulę i przyprawy. Listki laurowe, ziele angielskie, korę cynamonu i goździki. Całość zalej porto i duś na wolnym ogniu przez 20-30 minut.
Ciepłe ziemniaki przeciśnij przez praskę. Na patelni rozpuść masło i dodaj bryndzę. Poczekaj, aż bryndza się rozpuści. Dodaj ziemniaki i dokładnie mieszaj, żeby składniki się połączyły. Na koniec dolej mleko i dodaj skórkę z cytryny.
Koper włoski pokrój w cienkie plasterki i zamarynuj je w soku z cytryny i soli. Pomidory pokrój na duże kawałki, dodaj do nich odciśnięty koper włoski, oliwę i liście bazylii. Dopraw sałatkę solą i pieprzem. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj.
Wątróbkę podawaj z purée i z sałatką z pomidorów. Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

agnieszka214 25.03.2016 21:44
Lubie wątróbke
halina17 25.03.2016 20:46
Dobra wątróbka.
IKrakowianka 25.03.2016 19:56
bardzo fajne danie
Łukasz15 25.03.2016 18:30
Bardzo dobra

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak