Duszona wątróbka cielęca z purée z bryndzą

Duszona wątróbka cielęca z purée z bryndzą

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

wątróbka

  • wątróbka cielęca

    1,5 kg
  • mąka pszenna

    szklanka
  • masło

    2 łyżki
  • gruszki

    2
  • cebula szalotka

    4
  • liście laurowe

    4
  • ziele angielskie

  • kora cynamonu

    mały kawałek
  • goździki

    5
  • porto

    2,5 szklanki

purée z bryndzą

  • ziemniaki ugotowane

    1 kg
  • bryndza

    15 dag
  • masło

    2 łyżki
  • mleko

    1/4 szklanki
  • cytryna

    skórka z 1

sałatka z pomidorów i kopru włoskiego

  • pomidory

    3
  • koper włoski

  • oliwa

  • bazylia

    kilka listków
  • ocet

    czerwony łyżeczka
  • pieprz czarny mielony

    do smaku
  • sól do smaku

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Przygotowanie:
Wątróbkę oczyść i dokładnie umyj. Posól i popieprz. Cebulki obierz i pokrój na połówki. Gruszki pokrój na duże kawałki. Wątróbkę dokładnie obtocz w mące. W garnku na maśle przesmaż wątróbkę. Dodaj gruszki, cebulę i przyprawy. Listki laurowe, ziele angielskie, korę cynamonu i goździki. Całość zalej porto i duś na wolnym ogniu przez 20-30 minut.
Ciepłe ziemniaki przeciśnij przez praskę. Na patelni rozpuść masło i dodaj bryndzę. Poczekaj, aż bryndza się rozpuści. Dodaj ziemniaki i dokładnie mieszaj, żeby składniki się połączyły. Na koniec dolej mleko i dodaj skórkę z cytryny.
Koper włoski pokrój w cienkie plasterki i zamarynuj je w soku z cytryny i soli. Pomidory pokrój na duże kawałki, dodaj do nich odciśnięty koper włoski, oliwę i liście bazylii. Dopraw sałatkę solą i pieprzem. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj.
Wątróbkę podawaj z purée i z sałatką z pomidorów. Smacznego!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

agnieszka214

25.03.2016 21:44
Lubie wątróbke

halina17

25.03.2016 20:46
Dobra wątróbka.

IKrakowianka

25.03.2016 19:56
bardzo fajne danie

Łukasz15

25.03.2016 18:30
Bardzo dobra

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat