Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Duszona szynka wieprzowa z puree chrzanowym

2.0
(9)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

szynka wieprzowa 300 g
cebula biała 2 średnie
marchewka 1 średnie
grzyby suszone 3 duże
czosnek 2 ząbki
tymianek 3 gałązki
cukier
bulion cielęcy 1 kostka
piwo 0,5 szklanki
olej rzepakowy 4 łyżki
ziemniaki 300 g
chrzan 2 łyżki
masło 1 łyżka
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
Papryka ostra mielona Prymat
Pieprz czarny mielony Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Duszona szynka wieprzowa z puree chrzanowym

Kroki postępowania

1
Szynkę oczyścić i pokroić kawałki 3x5 cm. Osuszyć na ręczniku papieprowym. Doprawić solą i pieprzem. Na patelni rozgrzać olej, obsmażyć kawałki mięsa przez około 6 minut. Zdjąć na talerzyk.
Krok 1 - Duszona szynka wieprzowa z puree chrzanowym foto
2
Grzyby namoczyć w szklance bulionu cielęcego.

Pokrojoną w ósemkę cebulę, czosnek w plasterki, marchewkę w grubsze krążki oraz wyciągnięte z bulionu grzyby podsmażyć na oleju po mięsie przez około 5 min, w międzyczasie doprawić solą, pieprzem, ostrą papryką i dodać gałązki tymianku.

Mięso z powrotem wrzucić na patelnię, podlać piwem, odparować na średnim ogniu. Następnie dodać bulion cielęcy i dusić pod przykryciem przez jakieś 20 minut na małym ogniu.
Krok 2 - Duszona szynka wieprzowa z puree chrzanowym foto
3
Ziemniaki obrać, ugotować do miękkości w osolonej wodzie. Następnie odcedzić, dodać chrzan i masło, ugnieść razem na puree.

Podawać wszystko razem.
Krok 3 - Duszona szynka wieprzowa z puree chrzanowym foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gibli 22.02.2014 09:18
Świetne danie)
Zdzisław 18.02.2014 12:18
dla mnie smaczne danie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak