Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Duszona szynka wieprzowa Eli

2.0
(4)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

szynki wieprzowej 1.2 kg
sosu sojowego Tao Tao 3 łyżki
sosu chilli słodko-ostrego 2 łyżki
octu winnego 2 łyżki
przyprawy kucharek 1 łyżka
Przyprawa do wieprzowiny klasyczna Prymat 1 łyżka
czosnku granulowanego 1 łyżka
olej z pestek winogron 5 łyżek

Przepis i sposób przygotowania na: Duszona szynka wieprzowa Eli

Pozostałe składniki:

2 cebule
2 ząbki czosnku
1 kostka mięsna
6 łyżek oleju
2 łyżki mąki

Szynkę umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem.Wymieszać razem olej z pestek winogron,sosy sojowy i chilli,ocet winny,przyprawy warzywną i do wieprzowiny,pieprz.Mięso wysmarować marynatą,włożyć do zamykanego pojemnika i marynować,najlepiej całą noc.Mięso wyjąć z marynaty i osuszyć papierowym ręcznikiem.Cebulę posiekać,czosnek przecisnąć przez praskę.W rondlu rozgrzać olej i obsmażyć mięso ze wszystkich stron.Do mięsa dodać cebulę,czosnek i przesmażyć.Podlać mięso wodą,dodać kostkę mięsną i dusić do miękkości,co jakiś czas podlewając wodą.Mięso wyjąć na półmisek.Mąkę wymieszać z wodą,wlać do sosu i zagotować.Szynkę pokroić na porcje.Sos podawać osobno w sosjerce.Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

oliwkowa
oliwkowa 12.03.2011 12:44
Dobre...

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak