Składniki
kg
kostka
g
gramów
gniazd
mała łyż.
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
Na potrawkę:
-
boczek
1 kilogram -
ugotowana zielona soczewica
200 gramów -
cebula
1 sztuka -
czosnek
2 ząbki -
pomidor pelati
200 mililitrów -
kapary całe Smak
1 łyżka -
czarne oliwki Smak
5 sztuk -
zielone oliwki Smak
5 sztuk -
olej rzepakowy
do smażenia
Na marynatę:
-
Przyprawa do wieprzowiny klasyczna Prymat
1 opakowanie -
Musztarda miodowa Prymat
2 łyżki -
wódka
40 mililitrów -
miód gryczany
1 łyżka -
olej rzepakowy
1/2 szklanki
Do smaku:
-
Kmin rzymski mielony Prymat
do smaku -
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
do smaku -
Pieprz czarny mielony Prymat
do smaku -
Papryka wędzona słodka mielona Prymat
do smaku
Do dekoracji:
-
natka kolendry
garść -
Chrzan śmietankowy Smak
2-3 łyżki
Sposób przygotowania
Wszystkie składniki marynaty łączymy. Osuszony boczek nacieramy marynatą i odkładamy do lodówki na minimum godzinę.
Tak przygotowane mięso układamy na blaszce wyłożonej pergaminem i pieczemy w temperaturze 180°C przez jedną godzinę i odstawiamy, aby lekko ostygło.
W garnku na rozgrzanym oleju smażymy cebulę, czosnek, dodajemy pomidory pelati, soczewicę, kapary, oliwki czarne, zielone, gotujemy około 5 minut i doprawiamy do smaku.
Boczek kroimy w grube plastry, dodajemy śmietankowy chrzan i posypujemy świeżą kolendrą.
Komentarze (1)
Nie masz konta? Zarejestruj się