Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Duszona soczewica z pomidorami i pieczonym boczkiem

4.0
(10)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Sycące danie na obiad lub kolację - duszona soczewica z boczkiem i pomidorami. Danie można podać ze świeżą kolendrą i kleksem chrzanu śmietankowego, który podkreśli smak potrawy.

Składniki:

Na potrawkę:

boczek 1 kilogram
ugotowana zielona soczewica 200 gramów
cebula 1 sztuka
czosnek 2 ząbki
pomidor pelati 200 mililitrów
kapary całe Smak 1 łyżka
czarne oliwki Smak 5 sztuk
zielone oliwki Smak 5 sztuk
olej rzepakowy do smażenia

Na marynatę:

Przyprawa do wieprzowiny klasyczna Prymat 1 opakowanie
Musztarda miodowa Prymat 2 łyżki
wódka 40 mililitrów
miód gryczany 1 łyżka
olej rzepakowy 1/2 szklanki

Do smaku:

Kmin rzymski mielony Prymat do smaku
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku
Papryka wędzona słodka mielona Prymat do smaku

Do dekoracji:

natka kolendry garść
Chrzan śmietankowy Smak 2-3 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Duszona soczewica z pomidorami i pieczonym boczkiem

Wszystkie składniki marynaty łączymy. Osuszony boczek nacieramy marynatą i odkładamy do lodówki na minimum godzinę.

Tak przygotowane mięso układamy na blaszce wyłożonej pergaminem i pieczemy w temperaturze 180°C  przez jedną godzinę i odstawiamy, aby lekko ostygło.

W garnku na rozgrzanym oleju smażymy cebulę, czosnek, dodajemy pomidory pelati, soczewicę, kapary, oliwki czarne, zielone, gotujemy około 5 minut i doprawiamy do smaku.

Boczek kroimy w grube plastry, dodajemy śmietankowy chrzan i posypujemy świeżą kolendrą.

 

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bożena Matuszczyk 08.03.2019 08:17
Pysznie ,kusząco i smakowicie.;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak