Doradca Smaku logoandPrymat logo
Mięsa - najlepsze przepisy SPRAWDŹ

Duszona soczewica z pomidorami i pieczonym boczkiem

5.0
(10)
Czas
Czas: 1h
Liczba porcji
Liczba porcji: 3 - 4 os.

Sycące danie na obiad lub kolację - duszona soczewica z boczkiem i pomidorami. Danie można podać ze świeżą kolendrą i kleksem chrzanu śmietankowego, który podkreśli smak potrawy.

Składniki:

Na potrawkę:

boczek
1 kilogram
ugotowana zielona soczewica
200 gramów
cebula
1 sztuka
czosnek
2 ząbki
pomidor pelati
200 mililitrów
kapary całe Smak
1 łyżka
Sklep Prymat
czarne oliwki Smak
5 sztuk
Sklep Prymat
zielone oliwki Smak
5 sztuk
olej rzepakowy
do smażenia

Na marynatę:

Przyprawa do wieprzowiny klasyczna Prymat
1 opakowanie
Musztarda miodowa Prymat
2 łyżki
Sklep Prymat
wódka
40 mililitrów
miód gryczany
1 łyżka
olej rzepakowy
1/2 szklanki

Do smaku:

Kmin rzymski mielony Prymat
do smaku
Sklep Prymat
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
do smaku
Sklep Prymat
Pieprz czarny mielony Prymat
do smaku
Sklep Prymat
Papryka wędzona słodka mielona Prymat
do smaku
Sklep Prymat

Do dekoracji:

natka kolendry
garść
Chrzan śmietankowy Smak
2-3 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Duszona soczewica z pomidorami i pieczonym boczkiem

Wszystkie składniki marynaty łączymy. Osuszony boczek nacieramy marynatą i odkładamy do lodówki na minimum godzinę.

Tak przygotowane mięso układamy na blaszce wyłożonej pergaminem i pieczemy w temperaturze 180°C  przez jedną godzinę i odstawiamy, aby lekko ostygło.

W garnku na rozgrzanym oleju smażymy cebulę, czosnek, dodajemy pomidory pelati, soczewicę, kapary, oliwki czarne, zielone, gotujemy około 5 minut i doprawiamy do smaku.

Boczek kroimy w grube plastry, dodajemy śmietankowy chrzan i posypujemy świeżą kolendrą.

 

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bożena Matuszczyk 08.03.2019 08:17
Pysznie ,kusząco i smakowicie.;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak