Duszona soczewica z pomidorami i pieczonym boczkiem

Duszona soczewica z pomidorami i pieczonym boczkiem

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

Sycące danie na obiad lub kolację - duszona soczewica z boczkiem i pomidorami. Danie można podać ze świeżą kolendrą i kleksem chrzanu śmietankowego, który podkreśli smak potrawy.

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Na potrawkę:

  • boczek

    1 kilogram
  • ugotowana zielona soczewica

    200 gramów
  • cebula

    1 sztuka
  • czosnek

    2 ząbki
  • pomidor pelati

    200 mililitrów
  • kapary całe Smak

    1 łyżka
  • czarne oliwki Smak

    5 sztuk
  • zielone oliwki Smak

    5 sztuk
  • olej rzepakowy

    do smażenia

Na marynatę:

  • przyprawa do wieprzowiny Prymat

    1 opakowanie
  • musztarda miodowa Prymat

    2 łyżki
  • wódka

    40 mililitrów
  • miód gryczany

    1 łyżka
  • olej rzepakowy

    1/2 szklanki

Do smaku:

  • kmin rzymski mielony

    do smaku
  • sól morska

    do smaku
  • pieprz czarny mielony

    do smaku
  • papryka wędzona

    do smaku

Do dekoracji:

  • natka kolendry

    garść
  • Chrzan śmietankowy Smak

    2-3 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

Wszystkie składniki marynaty łączymy. Osuszony boczek nacieramy marynatą i odkładamy do lodówki na minimum godzinę.

Tak przygotowane mięso układamy na blaszce wyłożonej pergaminem i pieczemy w temperaturze 180°C  przez jedną godzinę i odstawiamy, aby lekko ostygło.

W garnku na rozgrzanym oleju smażymy cebulę, czosnek, dodajemy pomidory pelati, soczewicę, kapary, oliwki czarne, zielone, gotujemy około 5 minut i doprawiamy do smaku.

Boczek kroimy w grube plastry, dodajemy śmietankowy chrzan i posypujemy świeżą kolendrą.

 

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Bożena Matuszczyk

2 tygodnie temu
Pysznie ,kusząco i smakowicie.;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat