Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Duszona pierś z indyka

5.0
(36)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

filet z indyka 1,5 kg
sos sojowy 2-3 łyżki
Czosnek niedźwiedzi suszony Prymat 1 łyżka
Kminek mielony Prymat 1 łyżeczka
kminek 1 łyżeczka
papryka mielona 1 łyżka
Imbir mielony Prymat 1 łyżeczka
przyprawa warzywna 1 łyżeczka
Rozmaryn suszony Prymat 1 łyżeczka
olej
Owoc jałowca cały Prymat kilka szt.

Przepis i sposób przygotowania na: Duszona pierś z indyka

Kroki postępowania

1
Filet z indyka umyć i osuszyć ręcznikami papierowymi.
Polać sosem sojowym, posypać świeżo zmielonym kolorowym pieprzem i wmasować w mięso.
Krok 1 - Duszona pierś z indyka foto
2
Posypać imbirem mielonym, suszonym czosnkiem niedźwiedzim, mielonym kminkiem - przyprawy wmasować w mięso.
Całość zamknąć w szczelnym pojemniku i wstawić na noc do lodówki
Krok 2 - Duszona pierś z indyka foto
3
Przemacerowane mięso obsmażyć z obu stron na oleju.
Krok 3 - Duszona pierś z indyka foto
4
Zalać wodą, dodać resztę przypraw, nakryć i dusić do miękkości mięsa, co jakiś czas odwracając.
Krok 4 - Duszona pierś z indyka foto
5
Miękkie mięso odparować, aż sos zupełnie zniknie - wyjąć na półmisek (lub deskę) i pozostawić do ostygnięcia.

Można kroić cienko i podawać na zimno do kanapek, zamiast wędlin lub kroić w grube plastry i podawać na ciepło z ulubionym sosem - pieczarkowym, cebulowym, grzybowym, pieczeniowym.
Krok 5 - Duszona pierś z indyka foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

SylwiaMagdaSabin 19.07.2013 14:57
apetyczna pierś
artur7 26.06.2013 18:23
pyszne delikatne miesko
Aannkaa82 05.06.2013 20:53
Jejkuś ale tu u Ciebie pysznie, co przepis to Anusia zachwycona :) Co prawda ten kminek mi tu nie pasuje (tylko dlatego że go nie lubie) ale mogę go chyba tak zwyczajnie pominąć? czy miesko bardzo straci na smaku?
Habibi 09.05.2013 10:13
Dokładnie tak :) U nas część została zjedzona tuż po przygotowaniu, a reszta na zimno do kanapek :)
Gracer 06.05.2013 19:21
super nie tylko na obiad ale i do bułki :D
Anna133 06.05.2013 19:18
wspaniała soczysta
iwi 06.05.2013 17:36
Kawał dobrego mięsa.
Konczi 06.05.2013 17:15
pysznie wygląda
gosia56 06.05.2013 16:49
napewno pysznę mięsko
WiktoriaGotuje 06.05.2013 16:32
wygląda apetycznie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak