Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

DUSZONA PAPRYKA PACHNĄCA TYMIANKIEM-z farszem mięsno-ryżowym

2.0
(6)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

papryka czerwona 1,40 kg
cebula 100 gram
czosnek 4 ząbki
ryż 200 gram
olej 2 łyżki
sól do smaku
rosół 250 ml
boczek 200 surowy bez kości
tymianek 3 łyżeczki
karkówka 1/2 bez kości
Pieprz czarny mielony Prymat 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: DUSZONA PAPRYKA PACHNĄCA TYMIANKIEM-z farszem mięsno-ryżowym

Kroki postępowania

1
Paprykę umyć i wyciąć z niej gniazda nasienne.Ryż ugotować na sypko w osolonej wodzie i ostudzić.Karkówkę i boczek umyć pokroić na kawałki,zmielić w maszynce do mięsa.
Krok 1 - DUSZONA PAPRYKA PACHNĄCA TYMIANKIEM-z farszem mięsno-ryżowym foto
2
Na patelni rozgrzać olej,zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę pod koniec dodać posiekane ząbki czosnku i jeszcze chwilę wszystko razem smażyć.Do ugotowanego ryżu dodać cebulę z czosnkiem,roztarty w dłoniach tymianek,zmielone mięso.Całość doprawić do smaku solą i pieprzem i dokładnie wymieszać aby składniki farszu się połączyły.
Krok 2 - DUSZONA PAPRYKA PACHNĄCA TYMIANKIEM-z farszem mięsno-ryżowym foto
3
Gotowym farszem nadziewać przygotowane wcześniej papryki.
Krok 3 - DUSZONA PAPRYKA PACHNĄCA TYMIANKIEM-z farszem mięsno-ryżowym foto
4
Napełnione farszem papryki ułożyć w takim naczyniu które jest odporne na wysoką temperaturę i może być wstawione do piekarnika.
Krok 4 - DUSZONA PAPRYKA PACHNĄCA TYMIANKIEM-z farszem mięsno-ryżowym foto
5
Ułożone papryki podlać rosołem,przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 175 stopni.Dusić pod przykryciem przez 50 minut.
Krok 5 - DUSZONA PAPRYKA PACHNĄCA TYMIANKIEM-z farszem mięsno-ryżowym foto
6
Wyłączyć piekarnik i zostawić w nim paprykę jeszcze na około 10 minut,gotową paprykę wyjąć z piekarnika.Smacznego.
Krok 6 - DUSZONA PAPRYKA PACHNĄCA TYMIANKIEM-z farszem mięsno-ryżowym foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ola1young 15.02.2014 10:32
bardzo apetyczne te papryki :)
IwonaKa 21.12.2013 10:43
uwielbiam taka papryczkę
tatiana2 11.10.2013 14:18
lubię taką faszerowaną paprykę :)
anemon 24.08.2013 11:06
Apetycznie nadziane papryki.
Katarzyna/kate1980 16.08.2013 21:19
fajna nazwa i super przepis
mirosława4 12.08.2013 14:47
zapewne smaczna ta papryczka
gosia56 12.08.2013 08:08
super te papryki
Ada-Gaba 10.08.2013 13:17
prezentuje się bardzo apetycznie
ankaryba 08.08.2013 08:01
pyszna!!! :-)
Krystyna32 06.08.2013 23:45
bardzo apetyczne
Katarzyna34 06.08.2013 11:41
uwielbiam taką papryczkę
Ola1984 06.08.2013 09:03
Zioła są w mojej kuchni niezbędnym dodatkiem do dań. Faszerowane warzywa uwielbiam, szczególnie teraz, kiedy mają pyszny smak. Danie na 6 ;)
Mniam 06.08.2013 06:52
Lubię taką paprykę i to z takim farszem- bardzo dobre!
Marta11 05.08.2013 17:44
pyszna papryka
Wacław 05.08.2013 17:36
wspaniałe,uwielbiam takie papryki :-)
Olga_SK 05.08.2013 17:32
Pyszota! Uwielbiam faszerowane papryczki :) A dodatek tymianku... Mniam!
malaczarna23 05.08.2013 17:20
pyszny obiadek
w mojej kuchni 05.08.2013 17:11
bajkowa papryka
Janina 05.08.2013 17:00
Smakowite, zabieram do siebie
iwi 05.08.2013 16:56
Wygląda niezwykle apetycznie.
Renata9 05.08.2013 16:51
bardzo lubie takie papryki faszerowane
cukiereczek 05.08.2013 16:47
sycące i zdrowe danie
adelajda 05.08.2013 16:36
lubię paprykę w każdej postaci :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak