Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Duszona młoda kapusta

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

woda 200 ml
koperek 1 pęczek
przyprawa uniwersalna 1 łyżka
masło 3 łyżki
mąka pszenna 2 łyżki
boczek 125 kostka
kapusta 800 młoda

Przepis i sposób przygotowania na: Duszona młoda kapusta

Kapustę opłukać, przekroić i wyciąć głąby. Resztę kapusty pokroić na paseczki wybranej wielkości (kapusta mocno mięknie i trochę się skurcza w czasie duszenia. Włożyć do garnka, dodać przyprawę uniwersalną i podlać wodą, postawić garnek na ogniu, przykryć i gotować do miękkości kapusty (czasami można zamieszać) - ja gotowałam około 15 minut, by się nie rozaplała.

Na patelni podsmażyć boczek, dodać go do kapusty. Posiekać koperek i również dodac do kapusty, całość wymieszać.

Na tej samej patelni, na której smażyliśmy boczek rozpuścić 2 łyżki masła, dodać 2 łyżki mąki i smażyć razem chwilę, dodać do kapusty, zamieszać i na koniec dodać pozostałą łyżkę masła.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak