Duszona łopatka wołowa w sosie własnym

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
3 - 4

Tak przyrządzone mięso jest niesamowicie kruche i delikatne w smaku.
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki:

  • łopatka wołowa

    800 gramów
  • mąka

    5 łyżek
  • olej

    50 mililitrów
  • bulion wołowy

    600 mililitrów
  • ogórki kiszone

    4 sztuki
  • sok z kwaszonych ogórków

    200 mililitrów
  • żółta papryka

    1 sztuka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mięso kroimy na dowolne, większe kawałki. Obtaczamy w mące podsmażamy na oleju.
Zalewamy bulionem, dodajemy pokrojone ogórki oraz kwas z ogórków. Dusimy pod przykryciem na wolnym ogniu przez 120 min. Na koniec dodajemy pokrojoną paprykę, dusimy bez przykrycia 15 min. Mąkę (1 łyżka) mieszamy z zimną wodą (100 ml), dodajemy do całości, zagotowujemy, cały czas mieszając.
Do smaku doprawiamy solą i pieprzem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat