Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Duszona łopatka wołowa w sosie własnym

5.0
(53)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.
Tak przyrządzone mięso jest niesamowicie kruche i delikatne w smaku.

Składniki:

Składniki:

łopatka wołowa 800 gramów
mąka 5 łyżek
olej 50 mililitrów
bulion wołowy 600 mililitrów
ogórki kiszone 4 sztuki
sok z kwaszonych ogórków 200 mililitrów
żółta papryka 1 sztuka

Przepis i sposób przygotowania na: Duszona łopatka wołowa w sosie własnym

Mięso kroimy na dowolne, większe kawałki. Obtaczamy w mące podsmażamy na oleju.
Zalewamy bulionem, dodajemy pokrojone ogórki oraz kwas z ogórków. Dusimy pod przykryciem na wolnym ogniu przez 120 min. Na koniec dodajemy pokrojoną paprykę, dusimy bez przykrycia 15 min. Mąkę (1 łyżka) mieszamy z zimną wodą (100 ml), dodajemy do całości, zagotowujemy, cały czas mieszając.
Do smaku doprawiamy solą i pieprzem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak