Duszoną jagnięcina z młodą kapustą podana z rogout warzywnym.

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • karku jagnięcego

    350 g
  • wytrawnego białego wina

    1/3 szklanki
  • miodu

    łyżka
  • kapusty młodej

    150 g
  • cebule cukrowe

    2
  • duża marchew

  • dużej pietruszki

    1/2
  • duże młode ziemniaki

    2
  • gałązek świeżego tymianku

    kilka
  • posiekanej natki pietruszki

    łyżka
  • olej rzepakowy

  • masła

    2 łyżki
  • sok z połowy limonki

  • sól, pieprz

    do smaku
  • bulion warzywny

    200 ml
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Przygotowanie:
1. Jagnięcinę oprószamy grubo mielonym pieprzem i obsmażymy na rozgrzanym oleju rzepakowym.
2. Lekko zrumienione mięso zalewamy winem i gotujemy na dużym gazie do odparowania płynu.
3. Następnie dodajemy umyte i wyczyszczone ziemniaki, obraną marchewkę, pietruszkę i dwie cebule. Warzywa kroimy na mniejsze połówki. Cebule kroimy w piórka.
4. Całość zalewamy bulionem warzywnym, dodajemy świeże gałązki lubczyku i dusimy aż warzywa nieco zmiękną. Ważne, żeby warzyw nie rozgotować, powinny być al dente.
5. Kiedy jagnięcina już trochę zmięknie dodajemy płaską łyżkę soli.
6. Lekko twarde warzywa odcedzamy z bulionu i podsmażamy na maśle przez kilka minut. Dodajemy tymianek, oregano, świeżo mielonego pieprzu i szczyptę ziołowej soli.
7. Poszatkowaną kapustę dokładamy do jagnięciny i dusimy przez ok. 10-12minut.
8. Jagnięcinę wyjmujemy na deskę i pozwalamy mięsu nieco odpocząć. Kapustę odcedzamy, doprawiamy sokiem z limonki, solą, pieprzem i drobno posiekaną natką pietruszki.
9. Nadmiar bulionu, w którym gotowały się jagnięcina i warzywa, należy odparować. Bulion będzie stanowił uzupełnienie naszego sosu, więc należy go zachować.
10. Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła, dodajemy łyżkę miodu, kilka łyżek bulionu i dwa żółtka. Sos musimy cały czas mieszać, żeby żółtka połączyły się z masą, inaczej mogą nam się ściąć i powstaną niechciane grudki.
11. Jagnięcinę możemy krótko podsmażyć w przygotowanym sosie, dzięki czemu nabierze smakowitej chrupiącej skórki. Trzeba tylko uważać, żeby nie smażyć za długo mięsa, bo zrobi się twarde, a nie ma nic gorszego niż twarda, przesuszona jagnięcina.
12. Mięso kroimy mniej więcej na centymetrowe kawałki.
13. Na talerz nakładamy trochę kapusty, polewamy łyżką sosu i układamy kilka kawałeczków jagnięciny. Obok układamy przesmażone na maśle warzywa. Dekorujemy świeżymi ziołami.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
jasiek 09.09.2014 13:02
eleganckie danie
Bernadeta1 14.06.2013 21:32
ale pyszne smaki,ślinka leci
Renata9 14.06.2013 21:32
bardzo lubię jagnięcinę, ale ciężko ją dostać w moich okolicach

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat