Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Duszona golonka

2.0
(6)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

golonka
kapusta pekińska
cukinia

Przepis i sposób przygotowania na: Duszona golonka

Kroki postępowania

1
1 golonka ( ok 1,2 kg )
woda ( tyle aby zakryła golonkę )
2 liście laurowe
2 ziarna ziela angielskiego
2 ząbki czosnku
1 cebula
1/2 czerwonej papryki
100 g kapusty pekińskiej
150 g cukinii
olej do smażenia
2 szk wywaru z gotowania golonki
Przyprawy :
sól
pieprz kolorowy
przyprawa ognisty smok
sos sojowy jasny

Warzywa oczyścić i pokroić w sporą kostkę. Golonkę umyć, włożyć do garnka, zalać zimną wodą. Dodać czosnek, ziele angielskie i liść laurowy i zagotować. Po zagotowaniu wody posolić wodę i gotować golonkę do miękkości.
Krok 1 - Duszona golonka foto
2
Po ugotowaniu przestudzić ją, przekroić na pół, wyjąć dużą kość i oprószyć mięso ognistym smokiem i pieprzem. Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć golonkę. Podsmażone mięso przełożyć do garnka, dodać pokrojone warzywa po czym podlać wywarem i dodać sos sojowy.
Krok 2 - Duszona golonka foto
3
Przykryć pokrywką i dusić wszystko 15 minut.
Krok 3 - Duszona golonka foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Konczi 02.04.2013 18:42
mój mąż by sie zajadał
owca441 02.04.2013 17:40
rewelacyjna

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak