Duszona cebula, prawie...postna

Duszona cebula, prawie...postna

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • oliwa

    wg potrzeby
  • kostka rosołowa

    1/2 szt
  • majeranek

    do smaku
  • bazylia

    do smaku
  • pieprz

    do smaku
  • cebula

    4-5 szt
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Obrane cebule kroimy nie za cienko, wrzucamy na patelnię z oliwą. (Jeśli jest to cebula wyrastająca już na wiosnę, odcinamy szczypior, który dodajemy posiekany w połowie duszenia cebuli). Dusimy pod przykryciem. Dodajemy rozgniecione pół kostki rosołowej, wlewamy trochę wody przegotowanej. Dusimy nadal pod przykryciem, na zmniejszonym ogniu. Gdy cebula staje się miękka, posypujemy przyprawami, możemy dosolić i już bez przykrycia kilka minut dusimy/smażymy.
Smacznego
Spożywamy z pieczywem.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Honorata1

26.07.2012 16:05
lubie zjeść taka od czasu do czasu :)

mirosława4

12.04.2012 20:44
też od czasu do czasu robię podobną i podaję z pieczywem na śniadanie lub kolację:)

Elżbieta15

12.04.2012 19:57
fajny dodatek np do ziemniaków (choć w przepisie jest, że podajemy z chlebem) :)

SmacznaPyza

01.04.2012 19:56
nie bardzo rozumiem do czego to ma być ...

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat