Duoborowikowy kurczak Dukanowy

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • pojedyńcza pierś z kurczaka

    1 szt
  • woda

    100 ml
  • sól morska

  • borowiki

    200 g
  • jogurt naturalny

    2 odtłuszczony
  • cebula

    1 szt
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Użyłam mieszanki borowików szlachetnych i ceglastoporych.

Pierś pokroić na 3 części. Cebulę drobno posiekać, wsypać na suchą, zimną teflonową patelnię, włączyć gaz i smażyć do momentu, aż cebula zacznie się przyklejać do patelni. Dodać rozmrożone grzyby, wymieszać, wlać wodę, wsypać sól i pieprz, ponownie przemieszać i dusić na minimalnym ogniu przez 5 minut. W tym czasie na drugiej suchej teflonowej patelni (tym razem rozgrzanej) usmażyć kawałki piersi (z obu stron). Położyć mięso na grzybach, posypać przyprawą do kurczaka, polać jogurtem i dusić pod przykryciem przez 5 minut. Zdjąć pokrywkę i smażyć do odparowania większości płynu.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat