Duńska zupa z porów

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • por (biała część)

    4 sztuki
  • cebula

    2 sztuki
  • masło klarowane

    4 łyżki
  • szynka wędzona

    2 grubsze plastry
  • serek topiony

    250 gram
  • śmietana 18 proc

    125 ml
  • bulion warzywny

    1 litr
  • chleb

    6 kromek
  • ser żółty

    70-100 gram
  • pieprz

    do smaku
  • sól

    do smaku
  • natka pietruszki

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Duńska zupa z porów foto
Cebulkę myjemy, obieramy i kroimy w kosteczkę.
Krok 2 - Duńska zupa z porów foto
Pora myjemy, obieramy z wierzchnich listków i kroimy w talarki.
Krok 3 - Duńska zupa z porów foto
Roztapiamy masło w garnuszku i szklimy na nim cebulkę oraz pora.
Krok 4 - Duńska zupa z porów foto
Dolewamy bulion warzywny i dusimy całość pod przykryciem około 20-25 minut.
Krok 5 - Duńska zupa z porów foto
Gdy por zmięknie rozdrabniamy całość blenderem. Dodajemy serek topiony i czekamy aż się rozpuści. Do miseczki odlewamy trochę zupki, dodajemy śmietanę i tak rozpuszczoną wlewamy z powrotem do zupki. Całość mieszamy. Doprawiamy pieprzem i solą.

Szynkę kroimy w kosteczkę i dodajemy pod sam koniec.
Krok 6 - Duńska zupa z porów foto
Chleb kroimy w kosteczkę i pieczemy w piekarniku na 200 stopniach około 15-20 minut aż się zarumieni. Tak przygotowane grzanki idealnie nadają się do tej zupy.
Krok 7 - Duńska zupa z porów foto
Ser ścieramy na tarce.

Nalewamy zupy, bezpośrednio przed podaniem dodajemy grzanki i całość posypujemy serem. Do smaku możemy dodać także natkę świeżej pietruszki.

SMACZNEGO :)

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (17)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Marta Ryżek-Kalkowska 15.10.2016 23:07
wygląda bardzo smacznie
mariuszek8 16.01.2016 21:28
coś innego zupełnie
pestka 15.01.2016 09:15
bardzo ciekawa propozycja
MAR3STA 21.10.2015 11:19
fajna zupka
Klausia 21.10.2015 06:13
ciekawa zupa
Bernadeta1 19.10.2015 20:55
takiej nie jadłam a zapowiada się pysznie
Grazyna0211 02.10.2015 19:27
smacznie się zapowiada
marzut 02.10.2015 10:34
super przepis
wwwiolka 02.10.2015 10:33
Bardzo fajny przepis.
RenataZ-et 02.10.2015 09:51
bardzo ciekawa

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat