Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Dukanowy ala bigos

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

biała kapusta 1/2 główki
kapusta kiszona 250 g
mięso mielon 500 g
cebula 1
pomidory krojone z puszki 1/2 puszki
koncentrat pomidorowy 2 łyżeczki
grzybki suszone 3
sól
pieprz
Papryka słodka mielona Prymat
ziele angielskie
Liść laurowy suszony Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Dukanowy ala bigos

Kroki postępowania

1
Białą kapustę szatkujemy dość drobno, wkładamy do dużego garnka zalewamy około 1l wody, dodajemy bulionetkę, ziele angielskie, liść laurowy, sól, pieprz i gotujemy pod przykryciem przez około 20 minut. W tym samym czasie płuczemy kapustę kiszoną, wkładamy do mniejszego garnka zalewamy 0,5l wody i gotujemy do miękkości - nie odlewamy.
Krok 1 - Dukanowy ala bigos foto
2
Cebulę kroimy w kostkę, podduszamy na patelni podlanej wodą, dodajemy mięso mielone i razem podsmażamy, dodajemy pieprz, sól, paprykę słodką i pomidory wraz z koncentratem, mieszamy i podpiekamy razem przez około 5 minut. Kiedy z białek kapusty odparuje cała woda dodajemy dodajemy suszone grzybki i ugotowaną kapustę kiszona wraz z pozostała wodą (nie powinno być jej zbyt dużo pozostaje około 1 szklanka)
Krok 2 - Dukanowy ala bigos foto
3
całość zagotowujemy i następnie dodajemy podsmażone mięsko, mieszamy dokładnie i podduszamy przez około 5 minut dla połączenia się smaków.
Krok 3 - Dukanowy ala bigos foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gosia1988 26.12.2013 20:57
na pewno smaczny
dagmara020 21.08.2012 13:02
mniam mniam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak