Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Dufinki z mięsem

2.0
(5)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Ciasto

ziemniaki 1/2 kg
jajko 1 szkl
mąka 1,5 szkl
sól

Farsz

mięso mielone 300 g
sól i pieprz
oliwa
cebula 1 szt

Dodatkowo

olej do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: Dufinki z mięsem

1. Farsz: Cebulę obieram i kroję w kostkę. Mięso mielone oraz cebulę przekładam na patelnię. Smażę na oliwie około 10 minut. Oprószam solą i pierzem.
2. Ciasto: Ziemniaki gotuję do miękkości w osolonej wodzie. Odcedzam i przeciskam przez praskę. Do potrawy można wykorzystać również ziemniaki, które zostały nam z obiadu. Ziemniaki przekładam na stolnicę. Dodaję mąkę oraz jajko. Zagniatam ciasto.
3. Ciasto rozwałkowuję na grubość 5mm. Szklanką wykrawam w cieście krążki. Na środek ciasta kładę porcję farszu mięsnego. Brzegi zlepiam formując kulkę.
4. Kuleczki wrzucam na rozgrzany olej i smażę na rumiano. Po wyjęciu odsączam tłuszcz na papierowym ręczniku.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Jagódka17
Jagódka17 27.12.2017 16:09
Świetne i pewnie smaczne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak