Duet czekoladowo-truskawkowy

Duet czekoladowo-truskawkowy

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    2 szklanki
  • margaryna

    1 kostka
  • kakao

    2 łyżki
  • cukier waniliowy

    1 opakowanie
  • woda

    7 łyżek
  • cukier

    1,5 szklanki
  • jajko

    3 sztuki
  • proszek do pieczenia

    2 płaskie łyżeczki
  • truskawki

    ok 1-1,5 szklanki
  • polewa czekoladowa

    na wykończenie
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Duet czekoladowo-truskawkowy

W rondlu rozpuszczamy margarynę, dokładamy wodę, cukier i kakao Gotujemy razem około 3 minuty. Odstawiamy z ognia. Gdy masa delikatnie przestygnie dokładamy do niej żółtka, mąkę i proszek. Na koniec całość mieszamy z ubitymi na sztywno białkami.
Ciasto wylewamy na formę i wrzucamy truskawki.
Pieczemy około 45 minut w 180°C.
Jadwiga/Jaga85
To murzynek z mojego dzieciństwa. Doskonale smakuje także z innymi owocami: jabłkami, malinami. To połączenie intensywnego smaku kakao z truskawką-Polecam!!!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

gusia1000 12.04.2014 23:50
To coś dla mnie.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat