Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Duet czekoladowo - pomarańczowy

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

czekolada deserowa 175 g
pomarańcze 4 szt.
żółtko jajek 2
białko 4
śmietana 80 ml
cukier 1 łyżka
sok pomarańczowy 2 łyżki
sól

Przepis i sposób przygotowania na: Duet czekoladowo - pomarańczowy

Obrać pomarańcze do miąższu, pokroić go w kostki.
Pokroić skórkę z 1 pomarańczy w cienkie paseczki.
Wymieszać pomarańcze, skórki i 2 łyżki soku pomarańczowego (lub w wersji dla dorosłych 2 łyżkami nalewki pomarańczowej).
Przykryć folią i wstawić do lodówki.
Stopić posiekaną czekoladę w kąpieli wodnej.
Zagotować śmietanę na lekkim ogniu.
Przelać przez sito do masy czekoladowej.
Mieszać by uzyskać gładki krem.
Ostudzić 10 minut, dodać żółtka.
Ubić białka na pianę ze szczyptą soli.
Dodać cukier i nie przestawać mieszać aż piana będzie błyszcząca.
Zamieszać ją z masą czekoladową.
Wlać 2/3 musu do 6 pucharków, przykryć folią i umieścić na 6 godzin w lodówce z pozostałym musem.
Położyć delikatnie sałatkę z pomarańczy na mus przed podaniem.
Udekorować pozostałym musem za pomocą rękawa.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak