Przepis i sposób przygotowania na: Duet czekoladowo - pomarańczowy
Pokroić skórkę z 1 pomarańczy w cienkie paseczki.
Wymieszać pomarańcze, skórki i 2 łyżki soku pomarańczowego (lub w wersji dla dorosłych 2 łyżkami nalewki pomarańczowej).
Przykryć folią i wstawić do lodówki.
Stopić posiekaną czekoladę w kąpieli wodnej.
Zagotować śmietanę na lekkim ogniu.
Przelać przez sito do masy czekoladowej.
Mieszać by uzyskać gładki krem.
Ostudzić 10 minut, dodać żółtka.
Ubić białka na pianę ze szczyptą soli.
Dodać cukier i nie przestawać mieszać aż piana będzie błyszcząca.
Zamieszać ją z masą czekoladową.
Wlać 2/3 musu do 6 pucharków, przykryć folią i umieścić na 6 godzin w lodówce z pozostałym musem.
Położyć delikatnie sałatkę z pomarańczy na mus przed podaniem.
Udekorować pozostałym musem za pomocą rękawa.