Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Drożdżowy zawijaniec z gruszkami i białym serem

3.0
(11)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

margaryna 1/2 szt
jaja 2 szt
cukier 1 szkl
mleko 500 ml
mąka pszenna 1.20 kg
gruszki 2 szklanki
ser biały 250 g
śmietana 2 łyzki do sera
kardamon 1 sxczypta
cynamon 1 szczypta
drożdże 70 g

Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżowy zawijaniec z gruszkami i białym serem

Kroki postępowania

1
Gruszki obrałam i pokroiłam na mniejsze kawałki , uprazyłam tak by pozbyły się soku .Doprawiłam je kardamonem i cynamonem .Studzimy
Krok 1 - Drożdżowy zawijaniec z gruszkami i białym serem foto
2
Ser miałam już zmielony , taki kupiłam , dodałam do niego śmietanę , kardamon i cynamon i zagniotłam widelcem .Mozna dodac cukru do smaku
Krok 2 - Drożdżowy zawijaniec z gruszkami i białym serem foto
3
Drożdże rozpuściłam w ciepłym mleku ,dodałam 5 łyżek mąki i 1 łyżkę cukru ,odstawiłam by zaczęły pracować .

W tym czasie stopiłam margarynę i ostudziłam .

Jaja ubiłam na puch z cukrem i dodałam stopioną margarynę .
Gdy drożdże zaczęły pracować ,mase jajeczną dodałam do nich i wymieszałam , teraz już tylko mąka i wyrabianie aż powstanie jednolite ciasto .

Odstawiamy do wyrosniecia .
Po tym czasie przekrajamy na pół i wałkujemy na prostokat na jeden nakładamy ser i zwijamy w rulon , łączeniem do dołu .
Krok 3 - Drożdżowy zawijaniec z gruszkami i białym serem foto
4
Na drugi placek nakładamy gruszki i zwijamy też w rulon ,układamy łaczeniem do dołu , oba zaplatamy w ogół siebie jak warkocz z 2 elemetów
Krok 4 - Drożdżowy zawijaniec z gruszkami i białym serem foto
5
Pieczemy ok 40 min w tem 180st .To dość duża porcja , ledwo się zmieściłam w piekarniku po ukosie :D
Krok 5 - Drożdżowy zawijaniec z gruszkami i białym serem foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

kasim 06.09.2013 11:06
uwielbiam Aniu twoje przepisy!
lawenda 03.09.2013 20:15
pychotka ! :)
idealme 03.09.2013 17:53
wygladaja przepysznie!
Anna133 03.09.2013 17:43
super na kolację z mleczkiem :) ale jakie nie zdrowe ,a co tam zapomniamy o tym :D
reniatka 03.09.2013 16:46
wspaniałe ciasto
w mojej kuchni 03.09.2013 16:02
rarytaski drożdżowe
2milutka 03.09.2013 15:55
pysznie wygląda:)
Anna133 03.09.2013 15:44
nigdy nie ubijałam jajek do takiego ciasta ,ale to dobry pomysł :D

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak