Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Drożdżowy zawijaniec na słono, czyli co zrobić z pozostałą pieczenią... :)

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto drożdżowe

drożdże świeże 35 g
mleko 320 ml
cukier 1 łyżeczka
mąka pszenna 350 g
mąka żytnia typ 720 150 g
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 1 łyżeczka
Majeranek suszony Prymat 1 łyżeczka
oliwa 4 łyżki

Dodatki

mięso mielone 350 g
ser biały 8 plastrów
majonez 1-2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżowy zawijaniec na słono, czyli co zrobić z pozostałą pieczenią... :)

Kroki postępowania

1
Drożdże skruszyć do miski, dodać cukier i odstawić do momentu, aż drożdże się rozpuszczą.
Krok 1 - Drożdżowy zawijaniec na słono, czyli co zrobić z pozostałą pieczenią... :) foto
2
Następnie dodać kilka łyżek ciepłego mleka i tyle mąki pszennej, by zaczyn miał konsystencję gęstej śmietany. odstawić w ciepłe miejsce na ok. 10 min.
Krok 2 - Drożdżowy zawijaniec na słono, czyli co zrobić z pozostałą pieczenią... :) foto
3
Następnie dodać pozostałe składniki i wyrobić ciasto drożdżowe.
Krok 3 - Drożdżowy zawijaniec na słono, czyli co zrobić z pozostałą pieczenią... :) foto
4
Gotowe przykryć ściereczką i odstawic w ciepłe miejsce do momentu podwojenia objętości.
Krok 4 - Drożdżowy zawijaniec na słono, czyli co zrobić z pozostałą pieczenią... :) foto
5
Wyrośnięte ciasto rozwałkować na długość keksówki i posmarować majonezem.
Krok 5 - Drożdżowy zawijaniec na słono, czyli co zrobić z pozostałą pieczenią... :) foto
6
Zmielić mięso (u mnie mięso pieczeniowe z poprzedniego dnia, a konkretnie karczek pieczony z czosnkiem).
Krok 6 - Drożdżowy zawijaniec na słono, czyli co zrobić z pozostałą pieczenią... :) foto
7
Na ciasto wyłożyć zmielone mięso i poukładać plastry białego sera. Następnie ciasto zwinąć.
Krok 7 - Drożdżowy zawijaniec na słono, czyli co zrobić z pozostałą pieczenią... :) foto
8
Keksówkę wysmarować tłuszczem, wysypać mąką i przełożyć do niej ciasto. wierzch p;osmarować wodą.
Krok 8 - Drożdżowy zawijaniec na słono, czyli co zrobić z pozostałą pieczenią... :) foto
9
Piec w nagrzanym do temp. ok. 165 stopni piekarniku przez ok. 40-45 min.
Krok 9 - Drożdżowy zawijaniec na słono, czyli co zrobić z pozostałą pieczenią... :) foto
10
Można podawać na ciepło np. z sosem beszamelowym.
SMACZNEGO!
Krok 10 - Drożdżowy zawijaniec na słono, czyli co zrobić z pozostałą pieczenią... :) foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Malinka 30.11.2015 10:49
Rzeczywiście, nie znoszę marnować jedzenia, stąd czasem takie pomysły :)
Mniam 30.11.2015 08:58
Super pomysł. Bardzo mi się podoba to, że nie marnujesz jedzenia, a wszystko zamieniasz właśnie w takie pyszności :)))
olkaaa 30.11.2015 07:29
muszę zrobić
Krzysztof15 30.11.2015 06:34
wyglada apetycznie
jagoda5913 30.11.2015 00:49
super pomysł
Łukasz15 29.11.2015 21:45
Bardzo smaczny
Marta1986 29.11.2015 20:47
apetycznie wygląda
Anna169Hosz 29.11.2015 20:46
Kreatywne gotowanie jest the best... nic się nie zmarnuje a jakie pyszności wychodzą:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak