Drożdżowy z agrestem i rodzynkami

Drożdżowy z agrestem i rodzynkami

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • Ciasto:

  • mąka wrocławska

    500 gram
  • drożdże

    5 dkg
  • żółtko jajek

    5 sztuk
  • sól

    1 do smaku
  • mleko

    1 szklanki
  • cukier

    1/2 szklanki
  • smalec

    1 łyzka
  • masło

    1/3 kostki
  • kruszonka

  • masło

    3 łyzki
  • mąka wrocławska

    6 łyżki
  • cukier

    6 łyżek
  • cukier waniliowy

    1 sztuka
  • agrest

    500 gram
  • rodzynki

    5 łyżek
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Drożdżowy z agrestem i rodzynkami

Kroki postępowania

Krok 1 - Drożdżowy z agrestem i rodzynkami foto
Do małej miseczki wkładam drożdże, dodaję 3 łyżki mleka letniego, 1 łyżeczkę cukru, 2 łyżki mąki i mieszam. Powstanie zaczyn. Odstawiam na 30 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia Do dużej miski przesiewam resztę maki, dodaję ubite żółtka z cukrem, resztę mleka, dodaję zaczyn, sól.
Krok 2 - Drożdżowy z agrestem i rodzynkami foto
Całość wyrabiam mikserem, lub ręką. Na końcu dodaję stopiony letni smalec i masło, oraz rodzynki. Dalej wyrabiam. Odstawiam, przykrywam ściereczką i zostawiam do wyrośnięcia. Blaszkę smaruję tłuszczem, wykładam wyrośnięte ciasto.Układam obrany i umyty agrest. Następnie robię kruszonkę. Do miski, wsypuje przesianą mąkę, dodaję tłuszcz, kroję nożem i wyrabiam. Na końcu dodaję cukier waniliowy i zwykły. Cukier wyrabiać jak najmniej ręką. Kruszonkę układam na cieście.
Krok 3 - Drożdżowy z agrestem i rodzynkami foto
Placek odstawiam do wyrośnięcia ponownie na około 30 minut. Wstawiam do nagrzanego piekarnika na 30 minut około 185 stopni.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (14)

Bernadeta1 17.12.2013 11:21
super ciasto z każdym owocem smaczne
Łucja 26.10.2013 16:06
uwielbiam drożdżowe :) Twoje bym zjadła z przyjemnością!
pierniczkowo 24.10.2013 14:17
pyszniutkie ciacho, bardzo lubię ciasta z agrestem :)
gosia56 24.10.2013 09:56
poproszę kawałeczek do kawki
Agnieszka_B 23.10.2013 21:29
Pyszniutki drożdżowiec!!
Ewa 23.10.2013 09:38
Pycha, uwielbiam agrest :)
aniagdz 23.10.2013 09:06
drożdżowe...:P chcę ale się boję:D, że będzie gniot;p
Mniam 23.10.2013 08:40
Zjadłabym, bo lubię takie ciasta. Agrest tak dawno jadłam, że nawet nie pamiętam kiedy.
IZABELA29 23.10.2013 08:31
coś przepysznego, już nie pamiętam kiedy jadłam agrest
Aga-25 23.10.2013 08:09
agrestowy mniam

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat