Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Drożdżowy wieniec z warkoczami

3.0
(14)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto drożdżowe

mąka pszenna 500 gram
mleko 250 ml
cukier 3 łyżki
cukier waniliowy 1 sztuka
drożdże świeże 25 gram
żółtko jajek 2 sztuki
jajko 1 sztuka
masło 50 gram
sól

Nadzienie

cukier 3 łyżki
kakao 1.5 łyżki
porzeczki czerwone 3/4 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżowy wieniec z warkoczami

Kroki postępowania

1
Drożdże pokruszyć do miski dodać cukier, trzy łyżki ciepłego mleka i łyżkę mąki. Wymieszać i odstawić na 15 minut do podrośnięcia.
Krok 1 - Drożdżowy wieniec z warkoczami foto
2
Do reszty ciepłego mleka włożyć masło.
Krok 2 - Drożdżowy wieniec z warkoczami foto
3
Połączyć wszystkie składniki ciasta, zagnieść i wyrabiać kilka minut. Wyrobione przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Krok 3 - Drożdżowy wieniec z warkoczami foto
4
Ciasto rozwałkować na prostokąt o wymiarach ok. 40 X 45 cm. Radełkiem lub nożem naciąć z jednej strony 33 paski o długości 20 cm.
Krok 4 - Drożdżowy wieniec z warkoczami foto
5

Cukier wymieszać z kakao i rozsypać na ciasto bez pasków. Na wierzch rozłożyć porzeczki. Ciasto zwinąć jak roladę do pasków.
Krok 5 - Drożdżowy wieniec z warkoczami foto
6
Paski zapleść w warkocze.
Krok 6 - Drożdżowy wieniec z warkoczami foto
7
Warkocze przełożyć przez zwinięte ciasto. Końce wsunąć pod spód.
Krok 7 - Drożdżowy wieniec z warkoczami foto
8
Przenieść do formy i zwinąć wieniec. Łączenie ukryć pod warkoczem. Zostawić na pół godziny do wyrośnięcia. Posmarować roztrzepanym białkiem i piec 30 minut w temperaturze 180 stopni.
Krok 8 - Drożdżowy wieniec z warkoczami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Alex_M 08.01.2016 16:56
świetnie wygląda :)
Rysia 20.07.2015 14:22
Bardzo efektowne i smaczne.
Ewa Wojtaszko 20.07.2015 14:12
pięknie wygląda, na pewno smaczny!
Stenka 20.07.2015 10:42
apetycznie wygląda
Wacław 20.07.2015 10:10
apetyczny deser :-)
krokus 20.07.2015 09:58
cudo, pięknie i pysznie wygląda
gosia56 20.07.2015 09:20
super pomysł;)
monika141 20.07.2015 09:14
pyszne drożdżowe mniam ,mniam
Poison1988 20.07.2015 08:32
przepięknie zapleciony! :)
Krystyna32 20.07.2015 07:33
piękny i pyszny
monikaT83 19.07.2015 22:43
wow! Cudeńko!:)
Skotka 19.07.2015 22:41
Dziękuję:) Dodam, że z porzeczkami w nadzieniu są trzy łyżki cukru, wiec ta kwasowość porzeczki jest w sam raz przełamana. Polecam wypróbować.
misia53 19.07.2015 22:29
Pięknie i smacznie wygląda
MałaMi89 19.07.2015 22:28
Świetnie wygląda :)) a że porzeczki się z kwaśnym kojarzą to akurat dla mnie bomba, bo ja nie lubię przesłodzonych wypieków, wolę przełamany smak ;))) ja dziś piekłam muffinki z porzeczkami :)
agaK. 19.07.2015 22:24
Fajnie, że ma nadzienie, tylko czerwone porzeczki mi się z czymś bardzo kwaśnym kojarzą.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak