Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Drożdżowy wieniec z orzechowo-cynamonowym nadzieniem

3.0
(11)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.
Ciasto drożdżowe postanowiłam upiec w kształcie wieńca i przyznam się szczerze, że bardzo ładnie mi to wyszło i pysznie. Taki wieniec może być ozdobą świątecznego stołu, będzie się na nim pięknie prezentował i zaskoczy gości. To nadzienie orzechowe jest pyszne. Polecam.

Składniki:

Rozczyn:

drożdże świeże 3 dag
cukier 2 łyżeczki
mąka tortowa 2 łyżki
mleko ciepłe 0.5 szklanki

Ciasto:

mąka tortowa 2.5 szklanki
cukier 0.5 szklanki
cukier waniliowy 1 sztuka
jajko 2 sztuki
olej 4 łyżki

Nadzienie:

orzechy włoskie 1 szklanka
miód prawdziwy 4 łyżka
mleko gorące 1.4 szklanki
Cynamon mielony Prymat 1 łyżeczka

Dodatkowo:

masło lub margaryna 1 łyżka
orzechy włoskie siekane 4 łyżki
mąka pszenna 0.5 szklanki

Porada

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Jeżeli nie mamy blendera to orzechy można zmielić, lub zmielić większą część, a pozostałe drobno posiekać.

Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżowy wieniec z orzechowo-cynamonowym nadzieniem

Wykonanie pysznego wieńca drożdżowego:

1

Rozczyn: Drożdże rozcieramy z cukrem, ciepłym mlekiem i mąką. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 15 minut, żeby rozczyn ,,ruszył''.

Ciasto: Jajka i oba cukry ucieramy na puszystość. Do mąki dajemy rozczyn, olej i utarte jajka. Zagniatamy mięciutkie ciasto. Ciasto zagniatamy kilka minut na stolnicy lekko posypanej mąką pszenną. Jeśli ciasto jest zbyt luźne dosypujemy mąki tortowej, a gdy jest zbyt twarde dolewamy odrobinę ciepłego mleka. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około półtorej godziny w ciepłe miejsce.

Krok 1 - Drożdżowy wieniec z orzechowo-cynamonowym nadzieniem foto
2
Nadzienie: Orzechy blendujemy blenderem razem z miodem,ja starałam się pozostawić trochę kawałów orzechów, ale można zblendować na gładką masę, następnie orzechy zalewamy gorącym mlekiem i mieszamy, na koniec wsypujemy cynamon i dokładnie mieszamy.
Krok 2 - Drożdżowy wieniec z orzechowo-cynamonowym nadzieniem foto
3
Wałkowanie: Na stolnicy lekko posypanej mąką wałkujemy wyrośnięte ciasto na prostokąt o wymiarach około 27 cm x 36 cm. Rozwałkowane ciasto smarujemy nadzieniem orzechowym.
Krok 3 - Drożdżowy wieniec z orzechowo-cynamonowym nadzieniem foto
4
Formowanie: Następnie ciasto zwijamy w roladę i łącząc końce ze sobą formujemy koło. Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Do środka można włożyć kokilkę, wtedy nasz wieniec będzie miał ładny kształt, ale nie jest to konieczne.
Krok 4 - Drożdżowy wieniec z orzechowo-cynamonowym nadzieniem foto
5
Nacinanie: Następnie wieniec nacinamy ostrym nożem, tak lekko po ukosie każde nacięcie i odstawiamy na 15 minut do lekkiego podrośnięcia.
Krok 5 - Drożdżowy wieniec z orzechowo-cynamonowym nadzieniem foto
6
Do pieczenia: Masło lub margarynę roztapiamy, smarujemy nią cały wieniec, jeżeli będziemy piec z kokilką to również środek wieńca. Na koniec posypujemy posiekanymi orzechami.
Krok 6 - Drożdżowy wieniec z orzechowo-cynamonowym nadzieniem foto
7
Pieczenie: Ciasto pieczemy w temperaturze 180 stopni do zrumienienia przez około 45-50 minut. Upieczone ciasto studzimy. Jeżeli piekliśmy z kokilką to kokilkę usuwamy tak, żeby nie uszkodzić wieńca.
Krok 7 - Drożdżowy wieniec z orzechowo-cynamonowym nadzieniem foto
8
Podanie: Podajemy, a ja smacznego życzę.
Krok 8 - Drożdżowy wieniec z orzechowo-cynamonowym nadzieniem foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 30.07.2020 19:34
Dobre to jest. Glos oddany.
Bożena Matuszczyk 28.12.2018 21:30
Izuniu pyszny i kuszący wieniec. Życzę Dosiego Roku.
Babeczka35 02.01.2019 06:25
Dziękuję Bożenko :)
bietka 28.12.2018 15:42
Smakowity wieniec :)
Babeczka35 02.01.2019 06:26
Dziękuję :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak