Drożdżowy wieniec z orzechowo-cynamonowym nadzieniem

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Ciasto drożdżowe postanowiłam upiec w kształcie wieńca i przyznam się szczerze, że bardzo ładnie mi to wyszło i pysznie. Taki wieniec może być ozdobą świątecznego stołu, będzie się na nim pięknie prezentował i zaskoczy gości. To nadzienie orzechowe jest pyszne. Polecam.
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Rozczyn:

  • drożdże świeże

    3 dag
  • cukier

    2 łyżeczki
  • mąka tortowa

    2 łyżki
  • mleko ciepłe

    0.5 szklanki

Ciasto:

  • mąka tortowa

    2.5 szklanki
  • cukier

    0.5 szklanki
  • cukier waniliowy

    1 sztuka
  • jajka

    2 sztuki
  • olej

    4 łyżki

Nadzienie:

  • orzechy włoskie

    1 szklanka
  • miód prawdziwy

    4 łyżka
  • mleko gorące

    1.4 szklanki
  • cynamon mielony

    1 łyżeczka

Dodatkowo:

  • masło lub margaryna

    1 łyżka
  • orzechy włoskie siekane

    4 łyżki
  • mąka pszenna

    0.5 szklanki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Wykonanie pysznego wieńca drożdżowego:

Krok 1 - Drożdżowy wieniec z orzechowo-cynamonowym nadzieniem foto

Rozczyn: Drożdże rozcieramy z cukrem, ciepłym mlekiem i mąką. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 15 minut, żeby rozczyn ,,ruszył''.

Ciasto: Jajka i oba cukry ucieramy na puszystość. Do mąki dajemy rozczyn, olej i utarte jajka. Zagniatamy mięciutkie ciasto. Ciasto zagniatamy kilka minut na stolnicy lekko posypanej mąką pszenną. Jeśli ciasto jest zbyt luźne dosypujemy mąki tortowej, a gdy jest zbyt twarde dolewamy odrobinę ciepłego mleka. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około półtorej godziny w ciepłe miejsce.

Krok 2 - Drożdżowy wieniec z orzechowo-cynamonowym nadzieniem foto
Nadzienie: Orzechy blendujemy blenderem razem z miodem,ja starałam się pozostawić trochę kawałów orzechów, ale można zblendować na gładką masę, następnie orzechy zalewamy gorącym mlekiem i mieszamy, na koniec wsypujemy cynamon i dokładnie mieszamy.
Krok 3 - Drożdżowy wieniec z orzechowo-cynamonowym nadzieniem foto
Wałkowanie: Na stolnicy lekko posypanej mąką wałkujemy wyrośnięte ciasto na prostokąt o wymiarach około 27 cm x 36 cm. Rozwałkowane ciasto smarujemy nadzieniem orzechowym.
Krok 4 - Drożdżowy wieniec z orzechowo-cynamonowym nadzieniem foto
Formowanie: Następnie ciasto zwijamy w roladę i łącząc końce ze sobą formujemy koło. Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Do środka można włożyć kokilkę, wtedy nasz wieniec będzie miał ładny kształt, ale nie jest to konieczne.
Krok 5 - Drożdżowy wieniec z orzechowo-cynamonowym nadzieniem foto
Nacinanie: Następnie wieniec nacinamy ostrym nożem, tak lekko po ukosie każde nacięcie i odstawiamy na 15 minut do lekkiego podrośnięcia.
Krok 6 - Drożdżowy wieniec z orzechowo-cynamonowym nadzieniem foto
Do pieczenia: Masło lub margarynę roztapiamy, smarujemy nią cały wieniec, jeżeli będziemy piec z kokilką to również środek wieńca. Na koniec posypujemy posiekanymi orzechami.
Krok 7 - Drożdżowy wieniec z orzechowo-cynamonowym nadzieniem foto
Pieczenie: Ciasto pieczemy w temperaturze 180 stopni do zrumienienia przez około 45-50 minut. Upieczone ciasto studzimy. Jeżeli piekliśmy z kokilką to kokilkę usuwamy tak, żeby nie uszkodzić wieńca.
Krok 8 - Drożdżowy wieniec z orzechowo-cynamonowym nadzieniem foto
Podanie: Podajemy, a ja smacznego życzę.
Babeczka35
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Jeżeli nie mamy blendera to orzechy można zmielić, lub zmielić większą część, a pozostałe drobno posiekać.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Bożena Matuszczyk 28.12.2018 21:30
Izuniu pyszny i kuszący wieniec. Życzę Dosiego Roku.
Babeczka35 02.01.2019 06:25
Dziękuję Bożenko :)
bietka 28.12.2018 15:42
Smakowity wieniec :)
Babeczka35 02.01.2019 06:26
Dziękuję :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat