Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżowy wieniec grzybowo - cebulowy
Do miski przesiać mąkę. Gdy zaczyn wyrośnie wlać go do mąki, dodać jajka, resztę mleka, śmietanę, sól i olej. Wyrobić gładkie ciasto ( ciasto będzie dość luźne - w razie potrzeby podsypywać mąką podczas wyrabiania).
Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia ( u mnie ok 50 min).
W tym czasie przygotować nadzienie. Grzyby wrzucić do garnka, zalać niewielką ilością wody, posolić i ugotować. Przecedzić i pokroić w kostkę. Cebulę obrać, pokroić w cienkie piórka, wrzucić na rozgrzany olej, dodać grzyby i doprawić do smaku solą i pieprzem. Smażyć ok 10 min, zestawić z ognia i przestudzić.
Wyrośnięte ciasto szybko przerobić i wyjąć na stolnicę. Rozwałkować na cienki prostokąt ( ok 100 cm na 30 cm), równomiernie rozłożyć na nim nadzienie i zwinąć jak roladę. Następnie, już bezpośrednio na wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąką blaszce, formować wieniec. W tym celu zwijać roladę wokół własnej osi, jednocześnie formując okrąg. Na koniec ponacinać wieniec, posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać siemieniem lnianym.
Piec w temperaturze 180 stopni do czasu, aż wieniec się zrumieni (ok 30 minut)