Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Drożdżowy wieniec grzybowo - cebulowy

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

mąka pszenna 650 g
drożdże świeże 20 g
mleko 200 ml
jajko 2 sztuki
kwaśna śmietana 2 łyżki
cukier 1/2 łyżeczki
sól 1 łyżeczka
olej 2 łyżki

Nadzienie

grzyby suszone 3 garści
cebula 4 sztuki
sól
Pieprz czarny mielony Prymat
olej do smażenia

Dodatkowo

jajko 1 sztuka
siemię lniane

Porada

Idealny do czerwonego barszczu.

Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżowy wieniec grzybowo - cebulowy

Z ok 50 ml mleka, łyżki mąki, drożdży i cukru zrobić zaczyn i odstawić do wyrośnięcia.
Do miski przesiać mąkę. Gdy zaczyn wyrośnie wlać go do mąki, dodać jajka, resztę mleka, śmietanę, sól i olej. Wyrobić gładkie ciasto ( ciasto będzie dość luźne - w razie potrzeby podsypywać mąką podczas wyrabiania).
Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia ( u mnie ok 50 min).
W tym czasie przygotować nadzienie. Grzyby wrzucić do garnka, zalać niewielką ilością wody, posolić i ugotować. Przecedzić i pokroić w kostkę. Cebulę obrać, pokroić w cienkie piórka, wrzucić na rozgrzany olej, dodać grzyby i doprawić do smaku solą i pieprzem. Smażyć ok 10 min, zestawić z ognia i przestudzić.
Wyrośnięte ciasto szybko przerobić i wyjąć na stolnicę. Rozwałkować na cienki prostokąt ( ok 100 cm na 30 cm), równomiernie rozłożyć na nim nadzienie i zwinąć jak roladę. Następnie, już bezpośrednio na wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąką blaszce, formować wieniec. W tym celu zwijać roladę wokół własnej osi, jednocześnie formując okrąg. Na koniec ponacinać wieniec, posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać siemieniem lnianym.
Piec w temperaturze 180 stopni do czasu, aż wieniec się zrumieni (ok 30 minut)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

halina17 05.05.2015 22:15
Smacznie wygląda.
Ada-Gaba 05.05.2015 21:47
bardzo apetyczny
Beatris 05.05.2015 21:43
Coś pysznego, mam ochotę na kawałeczek:)
Wiktoria29 05.05.2015 20:21
chętnie bym spróbowała
Kolorowa 05.05.2015 19:59
Bardzo ładnie wygląda taki wieniec.
Bernadeta1 05.05.2015 19:30
bardzo smacznie wygląda
IKrakowianka 05.05.2015 12:54
perfekcyjne wykonanie
Futka 05.05.2015 12:23
Pyszności! Wieniec prezentuje się niezwykle apetycznie :) Palce lizać! :)
barbara11561 05.05.2015 12:07
bardzo pysznie wygląda:)
Krystyna32 05.05.2015 11:55
bardzo apetyczny
Kuchnia Marty 05.05.2015 11:10
Pięknie się prezentuje! Aż chce się go spróbować!
adelajda 05.05.2015 10:24
Piękny :)))
Aleksandra/Olcia 05.05.2015 09:34
ale apetyczny
paulette17 05.05.2015 09:26
Super wianuszek drożdżowy :)
AgaS10 05.05.2015 08:53
zdjęcie rewelacyjne:)
pestka 05.05.2015 08:48
wygląda pysznie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak