Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Drożdżowy wieniec cynamonowy, estoński kringel

5.0
(28)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Drożdżowe wypieki z dodatkiem cynamonu zawsze smakują wybornie. Z takiego ciasta można przygotować słynne cynamonki, zwane cinnamon rollsami, a także cynamonowego wieńca, jak z tego przepisu.

Składniki:

Składniki na ciasto:

drożdże świeże 15 gramów
mleko ciepłe 1 szklanka
cukier 1 łyżka
mąka pszenna 300 gramów
masło 30 gramów
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 0,5 łyżeczki
żółtko jajek 1 sztuka

Nadzienie cynamonowe:

masło 50 gramów
cukier 4 łyżki
Cynamon mielony Prymat 3 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżowy wieniec cynamonowy, estoński kringel

Cynamonowy wieniec przygotowuje się bardzo podobnie jak cynamonki, ponieważ ciasto drożdżowe robi się dokładnie w ten sam sposób. Klucz leży w sposobie uformowania ciasta. Jeśli chcecie przygotować wieniec - koniecznie przeczytajcie dokładną instrukcję jego przygotowania. 

Kroki postępowania

1

1. Drożdże pokruszyć w miseczce, dodać cukier i łyżkę mąki oraz połowę porcji ciepłego mleka. Dobrze rozetrzeć, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około 10-15 minut. Do misy przesiać mąkę, dodać sól, żółtko, roztopione i przestudzone masło, resztę mleka i wyrośnięty zaczyn. Wyrabiać ciasto aż stanie się jednolite. Ponownie przykryć ściereczką i odstawić na około godzinę do podwojenia objętości ciasta.

2. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę i jeszcze chwilę wyrabiać, po czym rozwałkować na prostokąt o grubości około 3-4 mm. Składniki na nadzienie wymieszać ze sobą i posmarować ciasto, a następnie zwinąć je w dość ścisły rulon.

Krok 1 - Drożdżowy wieniec cynamonowy, estoński kringel foto
2

3. Zwinięty rulon przeciąć ostrym nożem wzdłuż na pół (jeden bok zostawić nie nacięty, lepiej będzie zapleść warkocz).

Krok 2 - Drożdżowy wieniec cynamonowy, estoński kringel foto
3

4. Zrobić splot i porządnie złączyć oba boki tak, aby powstał obwarzanek. Przed połączeniem boków, przeciąć ten koniec, który posłużył nam za pomoc przy splocie.

5. Gotowy wieniec przełożyć na blachę i piec około 30 minut w temperaturze 190 stopni.

Krok 3 - Drożdżowy wieniec cynamonowy, estoński kringel foto

Jeśli poszukujecie innych przepisów na wypieki z dodatkiem cynamonu, koniecznie sprawdźcie -> TUTAJ

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

mzap88 19.03.2020 10:14
W przepisie jest za mało mąki. Z podanej proporcji Konsystencja całości jest za rzadka. Do poprawki!! PS ja dorzuciłam z 200g więcej
tytka 14.04.2015 22:42
śliczny warkocz
Ada-Gaba 14.04.2015 21:43
uwielbiam drożdżowe ciasta, piękny wianuszek
RenataZ-et 14.04.2015 21:42
pięknie wygląda
wwwiolka 14.04.2015 21:13
Bardzo fajny przepis.
justynkag 14.04.2015 21:13
pięknie się prezentuje
Wiktoria29 14.04.2015 20:35
bardzo ładnie wyszedł, uwielbiam
Renata9 14.04.2015 20:24
Fajne ciastko :-)
Kolorowa 14.04.2015 20:09
Pyszności !
Edith85 14.04.2015 20:00
wygląda wspaniale :)
Stenka 14.04.2015 19:59
ładnie wygląda
cukiereczek 14.04.2015 19:43
wspaniały,wyjątkowy
joanna43 14.04.2015 19:34
takie proste i bardzo efektowne
miodunka 14.04.2015 19:32
pycha i fajnie wygląda
Małgorzata Pin 14.04.2015 19:08
Ciekawy splot ciasta, super.
marenka 14.04.2015 18:48
chętnie spróbowałabym kawałeczek...
Ola1984 14.04.2015 17:59
Uwielbiam drożdżowe z cynamonem :) Pysznie :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak