Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

DROŻDŻOWY TOPIELEC

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka 2 szklanki
cukier 1 szklanka
mleko 2% 1/2 szklanki
masło lub margaryna 15 dag
jaja 3 szt
drożdże 7 dag
wiórki do posypywania ciasta i

Przepis i sposób przygotowania na: DROŻDŻOWY TOPIELEC

Wykonanie:
Drożdże rozetrzeć z jedną łyżeczką cukru, jedną łyżeczką mąki i dodać ciepłe mleko, wymieszać i odstawić na chwilę do wyrośnięcia. Margarynę posiekać z mąką i jajami, połączyć z rozczynem i dokładnie wyrobić. Z ciasta uformować kulę, włożyć do miski i zalać zimną wodą. Po około 20 minutach ciasto powinno wypłynąć. Następnie wyjmujemy z wody, dodajemy resztę składników i jeszcze raz chwilę wyrabiamy. Wykładamy na blachę posmarowaną tłuszczem i posypaną wiórkami i ponownie zostawiamy do wyrośnięcia. Wierzch ciasta posypujemy również wiórkami i pieczemy 35 minut w temperaturze 160 stopni.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

kasienka23 23.04.2013 08:14
ciekawy sposób wykonania :)
Misada 22.04.2013 22:21
prosto ale smacznie
Klisza 22.04.2013 22:15
prostota ponad wszystko
Krzysiek3 22.04.2013 22:10
super przepis
Iwka 22.04.2013 22:05
musi być pyszny
Silver Teaspoon 22.04.2013 22:01
smaczne ciacho
Simeo 22.04.2013 21:58
fajny przepis
ksylwka 22.04.2013 21:30
ciekawy przepis, nie znałam wcześniej
adelajda 22.04.2013 21:16
znam ten przepis pod nazwą zimna drożdżówka

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak