Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Drożdżowy placek ze śliwką i kruszonką waniliową

2.0
(6)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 400 g
drożdże 20 g
mleko 1 szkl
żółtko jajek 2 szt
cukier 100 g
olej 1/2 szkl
śliwki 2 szkl
mąka 50 g
cukier waniliowy 2 opakowania
masło 50 g

Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżowy placek ze śliwką i kruszonką waniliową

Drożdże rozetrzeć z cukrem. Do miski przesiać mąkę, dodać cukier, szczyptę soli, żółtka, ciepłe mleko, olej i drożdże. Wyrobić gładkie ciasto odstające od miski. W razie potrzeby dosypać mąki lub dodać mleka. Odstawić do wyrośnięcia. Śliwki pozbawić pestek. Mąkę, cukier waniliowy i masło połaczyć w talerzu ugniatając widelcem. Powinna postać sypka kruszonka.
Ciasto drożdżowe wyłożyć do natłuszczonej foremki, ułożyć połówki śliwek i posypac kruszonką. Piec ok 40-45 min w 180st.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

joanna30 03.11.2013 12:16
Super, pyszne ciasto :)
Ela_K 03.11.2013 09:26
uwielbiam drożdżowe cisto tym bardziej ze śliwką
Magula 03.11.2013 09:20
to coś dla mnie, uwielbiam
monisia1977 03.11.2013 06:53
super ciacho
Lis 03.11.2013 00:16
Pyszny taki placuszek:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak