Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

drożdżowy piernik

2.0
(5)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

drożdże świeże 5 dkg
mleko 1 szkl
mąka pszenna 3 szklanki
oliwa 7 łyżek
jajko 1 szt
sól szczypta
cukier 0,5 szkl
kakao 3 łyżki
Przyprawa do piernika ciast i deserów Prymat 1 łyżka
czekolada 50-60 g
Bułka tarta klasyczna Prymat do formy
tłuszcz do formy

Przepis i sposób przygotowania na: drożdżowy piernik

Kroki postępowania

1
Mleko podgrzałam. Drożdże rozpuściłam w mleku. Wymieszałam ze sobą suche składniki i dodałam drożdże, jajko oraz oliwę. Wyrobiłam ciasto.
Krok 1 - drożdżowy piernik foto
8
Blaszkę wysmarowałam tłuszczem i posypałam bułką tartą. Wyłożyłam ciasto.
Krok 2 - drożdżowy piernik foto
9
po 25 minutach pieczenia powsadzałam w ciasto kawałki czekolady.
Krok 3 - drożdżowy piernik foto
10
Ciasto dopiekłam. Około 20 minut do zrumienienia. Rozsmarowałam na nim resztę czekolady i posypałam zrumienioną bułką tartą-tą co posypywałam blaszkę.
Smacznego :)
Krok 4 - drożdżowy piernik foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Maridka19 16.12.2014 11:20
Wow , muszę wypróbować przepis :)
olkaaa 15.11.2014 15:34
ciekawa propozycja

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak