Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Drożdżowy odrywaniec z jabłkiem, orzechami, migdałami i cynamonem

2.0
(9)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

CIASTO

drożdże świeże 80 g
mąka pszenna 800 g może mniej/ więcej typ 550
cukier puder 3/4 szkl.
olej rzepakowy 5 łyżek
żółtko jajek 3 szt
mleko 2% 400 ml

NADZIENIE ;

jabłka 2 duże szt.
cynamon 1/2 łyżeczki
cukier trzcinowy 2 łyzki
skórka pomarańczowa 1 łyżka
orzechy włoskie 4 łyżki
migdały 3 łyżki mielone

Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżowy odrywaniec z jabłkiem, orzechami, migdałami i cynamonem

Kroki postępowania

1
Do misy robota wrzucamy żółtka i cukier i ucieramy na puszystą masę.
Do drugiej miski wlewamy ciepłe mleko, 3 łyżki mąki, drożdże, 1 łyżka cukru i mieszamy, zostawiamy na 10 min by podrosło, prawie w tym czasie ubijemy żółtka.
Krok 1 - Drożdżowy odrywaniec z jabłkiem, orzechami, migdałami i cynamonem foto
2
Następnie powoli wlewamy olej, miksujemy na wolnych obrotach.
Krok 2 - Drożdżowy odrywaniec z jabłkiem, orzechami, migdałami i cynamonem foto
3
Teraz czas na mąkę, powoli dodajemy, zmieniamy końcówkę z tej do ubijania, na taką do wyrabiania, jeśli nie mamy to mieszamy łyżką. Ciasto ma być elastyczne, nie zbite, ja robię to robotem ok 15-20 min.
Krok 3 - Drożdżowy odrywaniec z jabłkiem, orzechami, migdałami i cynamonem foto
4
Wyrobione ciasto osypujemy mąką i zostawiamy na blacie do wyrośnięcia na ok 1h.
Krok 4 - Drożdżowy odrywaniec z jabłkiem, orzechami, migdałami i cynamonem foto
5
Do garnka żeliwnego wkładamy obrane i pokrojone jabłka, wielkość nie ma znaczenia i tak sie rozpadną. Od razu dodaję cukier, cynamon i skórkę pomarańczową, akurat taką suszoną. Dusimy do odparowania soku.Pod koniec dodajemy orzechy, migdały i mieszamy.
Krok 5 - Drożdżowy odrywaniec z jabłkiem, orzechami, migdałami i cynamonem foto
6
Wyrośnięte ciasto wałkujemy na grubość ok 6-8 mm.
Kroimy na 4 lub więcej pasków i każdy smarujemy masłem, posypujemy cukrem i nadzieniem.Układamy na jeden na drugim, przekładając masą jabłkową.
Krok 6 - Drożdżowy odrywaniec z jabłkiem, orzechami, migdałami i cynamonem foto
7
Tak przygotowane kroimy na kawałki dowolnej szerokości, ale nie więcej niż będzie miała nasza foremka wysokości.
Krok 7 - Drożdżowy odrywaniec z jabłkiem, orzechami, migdałami i cynamonem foto
8
Każdy taki mini przekładaniec, układamy pionowo niż go składaliśmy w foremce, moze być podłużna keksówka, ja zrobiłam w szerszej takim kwadracie.

Układamy aż zużyjemy wszystkie.
Zostawiamy na 20 min. by podrosly.
Pieczemy w tem 180st ok 35 min do zrumienienia sié


Krok 8 - Drożdżowy odrywaniec z jabłkiem, orzechami, migdałami i cynamonem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Anna133 18.03.2015 08:24
ciasto wilgotne, delikatne, nawet na drugi dzień, o ile dotrwa
iziona 18.03.2015 08:00
Z wielka ochotą oderwałabym sobie kawałeczek :)
Malinka 17.03.2015 21:36
Ależ on musi smakować z takimi pysznymi dodatkami, pycha!
agnieszka214 17.03.2015 20:47
pychota poprostu mniam
Mama niejadka 17.03.2015 20:46
Super pomysł
Wiktoria29 17.03.2015 20:41
musiał być przepyszny
as28 17.03.2015 20:35
mniam mniam
Lucan 17.03.2015 20:32
fajne nadzienie
misia53 17.03.2015 20:09
super odrywaniec, lubię drożdzowe
Renata9 17.03.2015 19:19
Nie przepadam za drożdżowym ciastem, ale z takim nadzieniem bym zjadła
cukiereczek 17.03.2015 19:17
ciekawy przepis
Magdalena Rysińska 17.03.2015 18:52
Podobne do mojego :D
Marta Ryżek-Kalkowska 17.03.2015 18:47
świetny pomysł.
caralajna 17.03.2015 18:04
fajnie tak sobie oderwać kawałek a nie odkroić :)
ania2610 17.03.2015 18:02
oderwałabym kawałek!
Sroczka 17.03.2015 17:51
Pyszne ciasto, zjadłabym kawałek.
Edith85 17.03.2015 17:43
ale pyszne nadzienie... :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak