Drożdżowy odrywaniec z jabłkiem, orzechami, migdałami i cynamonem

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

CIASTO

  • drożdże świeże

    80 g
  • mąka pszenna

    800 g może mniej/ więcej typ 550
  • cukier puder

    3/4 szkl.
  • olej rzepakowy

    5 łyżek
  • żółtko jajek

    3 szt
  • mleko 2%

    400 ml

NADZIENIE ;

  • jabłka

    2 duże szt.
  • cynamon

    1/2 łyżeczki
  • cukier trzcinowy

    2 łyzki
  • skórka pomarańczowa

    1 łyżka
  • orzechy włoskie

    4 łyżki
  • migdały

    3 łyżki mielone
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Drożdżowy odrywaniec z jabłkiem, orzechami, migdałami i cynamonem foto
Do misy robota wrzucamy żółtka i cukier i ucieramy na puszystą masę.
Do drugiej miski wlewamy ciepłe mleko, 3 łyżki mąki, drożdże, 1 łyżka cukru i mieszamy, zostawiamy na 10 min by podrosło, prawie w tym czasie ubijemy żółtka.
Krok 2 - Drożdżowy odrywaniec z jabłkiem, orzechami, migdałami i cynamonem foto
Następnie powoli wlewamy olej, miksujemy na wolnych obrotach.
Krok 3 - Drożdżowy odrywaniec z jabłkiem, orzechami, migdałami i cynamonem foto
Teraz czas na mąkę, powoli dodajemy, zmieniamy końcówkę z tej do ubijania, na taką do wyrabiania, jeśli nie mamy to mieszamy łyżką. Ciasto ma być elastyczne, nie zbite, ja robię to robotem ok 15-20 min.
Krok 4 - Drożdżowy odrywaniec z jabłkiem, orzechami, migdałami i cynamonem foto
Wyrobione ciasto osypujemy mąką i zostawiamy na blacie do wyrośnięcia na ok 1h.
Krok 5 - Drożdżowy odrywaniec z jabłkiem, orzechami, migdałami i cynamonem foto
Do garnka żeliwnego wkładamy obrane i pokrojone jabłka, wielkość nie ma znaczenia i tak sie rozpadną. Od razu dodaję cukier, cynamon i skórkę pomarańczową, akurat taką suszoną. Dusimy do odparowania soku.Pod koniec dodajemy orzechy, migdały i mieszamy.
Krok 6 - Drożdżowy odrywaniec z jabłkiem, orzechami, migdałami i cynamonem foto
Wyrośnięte ciasto wałkujemy na grubość ok 6-8 mm.
Kroimy na 4 lub więcej pasków i każdy smarujemy masłem, posypujemy cukrem i nadzieniem.Układamy na jeden na drugim, przekładając masą jabłkową.
Krok 7 - Drożdżowy odrywaniec z jabłkiem, orzechami, migdałami i cynamonem foto
Tak przygotowane kroimy na kawałki dowolnej szerokości, ale nie więcej niż będzie miała nasza foremka wysokości.
Krok 8 - Drożdżowy odrywaniec z jabłkiem, orzechami, migdałami i cynamonem foto
Każdy taki mini przekładaniec, układamy pionowo niż go składaliśmy w foremce, moze być podłużna keksówka, ja zrobiłam w szerszej takim kwadracie.

Układamy aż zużyjemy wszystkie.
Zostawiamy na 20 min. by podrosly.
Pieczemy w tem 180st ok 35 min do zrumienienia sié


Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (17)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Anna133 18.03.2015 08:24
ciasto wilgotne, delikatne, nawet na drugi dzień, o ile dotrwa
iziona 18.03.2015 08:00
Z wielka ochotą oderwałabym sobie kawałeczek :)
Malinka 17.03.2015 21:36
Ależ on musi smakować z takimi pysznymi dodatkami, pycha!
agnieszka214 17.03.2015 20:47
pychota poprostu mniam
Mama niejadka 17.03.2015 20:46
Super pomysł
Wiktoria29 17.03.2015 20:41
musiał być przepyszny
as28 17.03.2015 20:35
mniam mniam
Lucan 17.03.2015 20:32
fajne nadzienie
misia53 17.03.2015 20:09
super odrywaniec, lubię drożdzowe
Renata9 17.03.2015 19:19
Nie przepadam za drożdżowym ciastem, ale z takim nadzieniem bym zjadła

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat